"Vi ser flere og flere restordre-situationer. Forhåbentlig findes der en dag en løsning på det. Indtil da håber vi at kunne være med til at lette den kliniske håndtering af restordrer i Danmark," siger Anton Pottegård.

Ny hjemmeside: Få hurtigt tjek på, hvad der er i restordre

To farmakologiske afdelinger og et københavnsk apotek har i fællesskab udviklet og driver nu en ny hjemmeside, som kan give lægerne oversigt over gældende restordrer på hyppigt brugte lægemidler. Samtidigt giver hjemmesiden forslag til deres håndtering.

Det er Afdeling for Klinisk Farmakologi, Farmaci og Miljømedicin på Syddansk Universitet, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi, Odense Universitetshospital og København Sønderbro Apotek, som står bag den nye hjemmeside restordre.dk

Antallet af lægemidler, som ikke kan leveres, går op og ned. Set over en længere periode er der dog en klart stigende tendens. Siden 2015 er antallet af restordrer på pakninger steget fra 800 til 1.200 i april i år, og der har også været en markant stigning i antallet af leveringssvigt i hele såkaldte pakningsgrupper og lægemiddelgrupper, hvilket kan være særligt kritisk for patienterne. Det fremgår af en analyse fra Danmarks Apotekerforening. Der findes i alt omkring 10.500 varenumre på det danske lægemiddelmarked, så det er mere end hvert tiende varenummer, som ikke er tilgængeligt på et givet tidspunkt. Det understreges dog i analysen, at der typisk vil være et andet lægemiddel i samme styrke og med samme indholdsstof, som kan udleveres til patienten.

Restordre.dk er blevet til på basis af årelange frustrationer over manglen på lettilgængelig information om restordrer og de massive problemer denne mangel på viden medfører for læger, apoteker og – ikke mindst – patienterne, fortæller Anton Pottegård, professor i farmakoepidemiologi og klinisk farmaci på Syddansk Universitet.

"Restordrer på lægemidler er noget bøvl for læger, apoteker og patienter! Derfor har vi udviklet hjemmesiden med oversigt over gældende restordrer på hyppigt brugte lægemidler og med forslag til deres håndtering. Vi ser flere og flere restordre-situationer. Forhåbentlig findes der en dag en løsning på det. Indtil da håber vi at kunne være med til at lette den kliniske håndtering af restordrer i Danmark," siger han.

Projektet er baseret på data leveret direkte fra medicingrossist på daglig basis, som sammenholdes med data fra apotekernes lagerbeholdning.

Restordrer, der angår hyppigt brugte lægemidler, og som ikke længere er lagerført, begynder med en praktisk vurdering fra København Sønderbro Apotek, herunder om problemet f.eks. kan løses ved brug af andre pakningsstørrelser eller -styrker, og afsluttes af en vurdering af en klinisk farmakolog i de tilfælde, hvor f.eks. et alternativt præparat eller anden dosering eller styrke er nødvendig.

Hjemmesiden har ikke alle restordrer med på siden. Det sker for at sikre, at informationen kan præsenteres på en overskuelig måde. Derfor udvælges alene de mest højfrekvente restordrer eller restordrer, der på anden vis udgør en særlig klinisk udfordring. 

Der er også en mail-service tilknyttet hjemmesiden, så man pr. mail kan få oplyst, når et nyt produkt er gået i restordre eller er kommet tilbage.

Tags: almen praksis

Like eller del denne artikel