Heunicke: Corona vil blive ved med at være her - men skal ikke hæmme den enkelte dansker

Coronavirussen er kommet for at blive. Men den er ikke noget, som i fremtiden skal fylde for den enkelte dansker. Han eller hun skal ikke tænke på det, og hverdagen skal ikke rumme restriktioner på grund af den.

Det slog sundhedsminister Magnus Heunicke fast på et pressemøde torsdag om den store genåbningsplan, hvor også direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, og direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, var til stede på møde.

"Der er ikke nogen af os, der tror på, at vi på magisk vis kan få corona til at forsvinde fra den ene dag til den anden. Men det skal ikke være noget, der ikke hæmmer os i hverdagen," sagde Magnus Heunicke, der også slog fast, at danskerne på et tidspunkt skal gen-vaccineres. Hvornår det skal ske, var dog for tidligt at komme ind på, sagde han.

Danskerne skal fremover heller ikke testes så meget. Testkapaciteten vil naturligt blive meget mindre, når alle, der ønsker det, er vaccinerede. Derfor vil smitteovervågningen også blive mere usynlig til efteråret og bl.a. blive gennem test af kloakvandet. Viser der sig øget smitte i en bydel, vil smitteopsporingen og testapparatet så slå til i området, fortalte ministeren.

Genåbningsplanen betyder, at alle restriktioner gradvist vil blive udfaset frem til 1. september. De eneste steder, hvor man stadig vil kunne finde restriktioner er i nattelivet, ved rejser og ved arrangementer med over 2.000 deltagere, hvor der frem til 1. oktober skal fremvises coronapas. Allerede fra mandag vil mundbind være væk og kun være et krav, når man står op i den kollektive trafik, og fra 1. september forsvinder også det krav. En langsom udfasning af coronapasset begynder også mandag.

Stemningen var mere fri end på de utallige andre pressemøder om corona, som har været afholdt. 

"Jeg har bare glædet mig sådan til et pressemøde om, at vi nu genåbner Danmark og får udfaset mundbindene," sagde Heunicke. Til spørgsmålet om, hvor vidt han selv ville tage mundbindet af på mandag, når han handler, var svaret et stort JA. 

"Det har været nødvendigt at indføre mundbind. Men ingen politiker synes, at det har været fedt at gøre det," sagde han.

Søren Brostrøm sagde, at selv om pandemien ikke er aflyst, så følte han sig tryg og sikker ved genåbningsplanen. 

"Der er selvfølgelig en risiko ved det, men jeg hæfter mig ved, at alle over 50 år har fået - eller meget snart får - første stik, og at vaccine-tilslutningen er meget høj. Tilslutningen for folk over 65 år ligger på 90-95 procent, og det er helt uhørt højt. Det er kæmpe sikkerhedsnet under pandemien. Og vi har stadig håndtag at skrue på trods genoplukningen - vi har lokale nedlukninger og coronapas. Og skulle det helt skride, så har vi mulighed for at skifte kurs," sagde han.

Adspurgt om, hvor vidt vi også snart kan give hinanden hånd igen, sagde han:

"Det kommer vi snart til. Allerede nu er det ok for vaccinerede at kramme," sagde han.

Brostrøm understregede, at selv om Danmark åbner op og lader mundbindene falde, så anbefaler Sundhedsstyrelsen stadig at holde 1-2 meters afstand, god håndhygiejne, og folk med symptomer isolerer sig og bliver testet. Og at man i øvrigt så tager mundbind på hen til teststedet.

"At holde afstand er den magiske kugle. Og så vil vi nok komme til at få øget fokus på udluftning, som vi har set er effektivt som smitteforebyggelse," sagde Brostrøm, som understregede, at det helt afgørende for at tæmme epidemien, også på sigt, er at blive vaccineret.

"Coronavirus er her og kommer tilbage, men vi kan tæmme den med vacciner. Derfor er vores klare anbefaling, at alle bliver vaccineret. Og Sundhedsstyrelsen anbefaler kun vacciner, som er effektive og sikre," sagde han.

Vaccinekalenderen opdateres løbende, og Brostrøm fortalte, at vaccinen CureVac, som er den næste, der står til at blive godkendt, ser ud til at blive forsinket.

"Vi må nok se i øjnene, at vi skal udrulle vaccinen i Danmark med de to vacciner, vi har nu. Men med de to vacciner alene forventer jeg, at vi kan være færdige med at vaccinere alle over 16 år i Danmark i begyndelsen af september," sagde han. 

I næste uge forventer Sundhedsstyrelsen i øvrigt at komme med en genvurdering af vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson. 

"Det er helt naturligt, at vi er blevet bedt om det," sagde Brostrøm. "Der er den seneste måned kommet megen ny data frem, så det er naturligt at genvurdere og vores opgave," sagde han.

Henrik Ullum slog også fast, at epidemien ikke er væk, selv om SSI har beregnet, at smitten uden genåbningen ville tage et gevaldigt dyk senere i juni. Det kan blive nødvendigt at indføre nye restriktioner, hvis smitten forværres, og nye varianter bliver dominerende, sagde han.

"Vi skal lære at leve med virussen. På den korte bane er det delta-varianten (den indiske variant, red.), som kan bekymre. Den er 50 procent mere smitsom end den britiske variant og har bredt sig i Storbritannien og er blevet den dominerende variant der. Noge tyder på, at man skal være fuldt vaccineret for, at vaccinen skal være helt effektiv overfor den - og det tyder på, at varianten selv hos fuldt vaccinerede kan være forbundet med lidt større risiko for indlæggelse," sagde Henrik Ullum.

"Det er derfor vigtigt, at vi får udskudt, at delta-varianten bliver den dominerende herhjemme, til at flere er fuldt vaccinerede," sagde han.

 

 

De kommende lempelser: 

Mundbind

14. juni: Krav om mundbind/visir ophæves alle steder på nær i den kollektive trafik mv., når man ikke sidder ned.

1. september: Krav om mundbind/visir ophæves helt i den kollektive trafik

Coronapas

14. juni: Coronapasset skal ikke længere bruges på biblioteker, fritid- og foreningsaktiviteter (ikke idræt) og aftenskoler.

1. juli: En negativ PCR-test vil gælde i coronapasset i fire døgn i stedet for tre døgn.

1. august: Coronapasset skal ikke længere bruges på spillesteder, teatre, museer, forlystelsesparker, zoo, biografer med færre end 500 tilskuere mv. Det bliver heller ikke et krav ved udendørs arrangementer med siddende publikum med siddende publikum under 2.000 tilskuere og udendørs idrætsarrangementer (fodboldkampe). For fitnesscentre overgås til en daglig stikprøvekontrol med coronapas

1. september: Coronapasset skal ikke længere bruges på serveringssteder, fitness, udendørs, stående arrangementer (festivaler mv.), sommerlejre, spejderlejre, stævner mv. Heller ikke ved indendørs arrangementer med siddende publikum, legelande, badelande mv. og liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt

1. oktober: Coronapasset skal ikke længere bruges på natklubber mv. og ved indendørs, stående arrangementer (koncerter mv.). Heller ikke ved udendørs arrangementer med siddende publikum med over 2.000 tilskuere.

Restauranter og cafeer

14. juni: Barer, restauranter, caféer m.m. kan udvide åbningstiden til midnat. Det gælder også for salg af alkohol i butikker. Fra 15. juli kan man blive hængende i baren til klokken to om natten.

15. juli: Barer, restauranter, caféer m.m. kan udvide åbningstiden til kl. 02.00. Det gælder også for salg af alkohol i butikker. For serveringssteder, hvor gæster i det væsentlige sidder ned, ophæves arealkravene og afstandsanbefalinger.

1. september: Restriktioner for åbningstider og adgangen til udskænkning ophæves. Det gælder også for salg af alkohol i butikker.

Nattelivet

1. september: Natklubber mv. åbnes med krav om coronapas

1. oktober: Krav om coronapas på natklubber mv. ophæves.

Flere EM-tilskuere

Blandt lempelserne er også, at der kan lukkes 25.000 tilskuere ind til EM-kampene i København, det er næsten 10.000 flere i forhold til det nuværende tilskuerloft på 15.900.

Test

1. august: Krav om test på efterskoler, daghøjskoler, ungdoms- og voksenuddannelser og videregående uddannelser og folkehøjskoler ophæves. Den kraftige opfordring til to ugentlige test i grundskolen fortsætter uændret i august og september 2021. Fra den 1. august 2021 til 30. september 2021 omfattes efterskoler, frie fagskoler og folkehøjskoler tillige af en kraftig opfordring til to ugentlige test.

1. juli: En negativ PCR-test vil gælde i fire døgn i stedet for tre døgn.

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel