Aftale i morges: Danmark siger stort set farvel til mundbind

Mundbind vil fra mandag kun være nødvendigt, når man står op i den kollektive trafik, og fra 1. september forsvinder det helt. Coronapasset består, men udfasningen begynder også mandag.

Alle restriktioner i forbindelse med coronapandemien vil gradvist blive udfaset frem til 1. september. De eneste steder, hvor man stadig vil kunne finde restriktioner er i nattelivet, ved rejser og ved arrangementer med over 2.000 deltagere, hvor der frem til 1. oktober skal fremvises coronapas.

Det fremgår af en aftale, der er blevet indgået regeringen og samtlige partier i Folketinget bortset fra Nye Borgerlige tidligt i morges.

“Smitten er på vej ned, 2,5 millioner mennesker har fået mindst ét vaccinationsstik, og det gode vejr arbejder til vores fordel. Derfor er vi nu sammen med partierne blevet enige om en markant genåbning, hvor alle restriktioner udfases og helt ophæves fra 1. september – på nær coronapasset, som vil gælde på enkelte områder. Allerede i næste uge skærer vi drastisk ned for brugen af mundbind, og fra på lørdag udvider vi åbningstiden på serveringssteder. Samtidig er det dog vigtigt, at vi fortsat overvåger smitten og slår ned mod lokale smitteudbrud, så vi bevarer epidemikontrollen. Her er coronapas et vigtigt redskab, og udfasningen af coronapas vil derfor ske gradvist henover sommeren,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Som optakt til de politiske forhandlinger fik politikerne en risikovurdering dateret 4. juni fra Statens Serum Institut (SSI). Ifølge SSI var det afgørende, at vi fortsætter den massive testning af befolkningen og brugen af coronapas, hvis vi skal bevare epidemikontrollen. Coronapasset og testningen vil derfor også fortsætte, men passet udfases fra på mandag på steder med mindst smitterisiko, herunder biblioteker, fritid- og foreningsaktiviteter (ikke idræt) og aftenskoler.

Hen over de kommende måneder forsvinder krav om coronapas frem mod 1. september, hvor det dog fortsat vil gælde i nattelivet og ved visse større arrangementer.

Blandt lempelserne er også, at der kan lukkes 25.000 tilskuere ind til EM-kampene i København, det er næsten 10.000 flere i forhold til det nuværende tilskuerloft på 15.900.

Skulle smitten stikke helt af, og nye varianter brede sig alarmerende, hedder det i aftalen, at det kan blive nødvendigt at genindføre restriktioner.

Vi gennemgår nedenunder lempelserne, der hen over sommeren vil forandre danskernes liv til mere normale tilstande.

 

Mundbind

14. juni: Krav om mundbind/visir ophæves alle steder på nær i den kollektive trafik mv., når man ikke sidder ned.

1. september: Krav om mundbind/visir ophæves helt i den kollektive trafik

Coronapas

14. juni: Coronapasset skal ikke længere bruges på biblioteker, fritid- og foreningsaktiviteter (ikke idræt) og aftenskoler.

1. juli: En negativ PCR-test vil gælde i coronapasset i fire døgn i stedet for tre døgn.

1. august: Coronapasset skal ikke længere bruges på spillesteder, teatre, museer, forlystelsesparker, zoo, biografer med færre end 500 tilskuere mv. Det bliver heller ikke et krav ved udendørs arrangementer med siddende publikum med siddende publikum under 2.000 tilskuere og udendørs idrætsarrangementer (fodboldkampe). For fitnesscentre overgås til en daglig stikprøvekontrol med coronapas

1. september: Coronapasset skal ikke længere bruges på serveringssteder, fitness, udendørs, stående arrangementer (festivaler mv.), sommerlejre, spejderlejre, stævner mv. Heller ikke ved indendørs arrangementer med siddende publikum, legelande, badelande mv. og liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt

1. oktober: Coronapasset skal ikke længere bruges på natklubber mv. og ved indendørs, stående arrangementer (koncerter mv.). Heller ikke ved udendørs arrangementer med siddende publikum med over 2.000 tilskuere.

Restauranter og cafeer

14. juni: Barer, restauranter, caféer m.m. kan udvide åbningstiden til midnat. Det gælder også for salg af alkohol i butikker. Fra 15. juli kan man blive hængende i baren til klokken to om natten.

15. juli: Barer, restauranter, caféer m.m. kan udvide åbningstiden til kl. 02.00. Det gælder også for salg af alkohol i butikker. For serveringssteder, hvor gæster i det væsentlige sidder ned, ophæves arealkravene og afstandsanbefalinger.

1. september: Restriktioner for åbningstider og adgangen til udskænkning ophæves. Det gælder også for salg af alkohol i butikker.

Nattelivet

1. september: Natklubber mv. åbnes med krav om coronapas

1. oktober: Krav om coronapas på natklubber mv. ophæves.

Flere EM-tilskuere

Blandt lempelserne er også, at der kan lukkes 25.000 tilskuere ind til EM-kampene i København, det er næsten 10.000 flere i forhold til det nuværende tilskuerloft på 15.900.

Test

1. august: Krav om test på efterskoler, daghøjskoler, ungdoms- og voksenuddannelser og videregående uddannelser og folkehøjskoler ophæves. Den kraftige opfordring til to ugentlige test i grundskolen fortsætter uændret i august og september 2021. Fra den 1. august 2021 til 30. september 2021 omfattes efterskoler, frie fagskoler og folkehøjskoler tillige af en kraftig opfordring til to ugentlige test.

1. juli: En negativ PCR-test vil gælde i fire døgn i stedet for tre døgn.

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel