Det er muligt at spise både ude og inde på restaurant uden coronapas. Også museer, teatre, biografer og diverse andre forlystelser er åbne. Her er det frokost i den lille by Alcochete tæt ved Lissabon. Foto: Susanne Sayers

Fra skrækeksempel til duks - danske turister er velkomne i et åbent land

PORTUGAL. De første fly med solsultne briter er begyndt at lande i Portugal, og i denne uge blev landet også åbnet for danske turister. De vil komme til et land, hvor man kan gå i biografen, til frisøren og på restaurant uden coronapas, og hvor man kun sjældent skal testes. Alligevel er smitten ikke gået amok. Hvad er den portugisiske opskrift, spørger journalist og forfatter Susanne Sayers, der er bosiddende i Portugal en stor del af året.

Hver dag klokken lidt over 14 bimler min mobiltelefon med en ‘breaking’-besked. Det er portugisiske RTP, det lokale svar på Danmarks Radio, der udsender dagens coronatal. I går var der 386 nye smittede og to døde. I mellemtiden var 568 erklæret raske, og der var 13 færre indlagte og 6 færre på intensiv.

Det er vel at mærke 386 smittede i et land med over 10 millioner indbyggere. Faktisk er den portugisiske smitterate nu sammen med Finlands det europæiske fastlands laveste, og det er på trods af en efterhånden omfattende genåbning. Og uden coronapas og massetestning. Vi går på restauranter ude og inde, til frisør, i biografen, og vi skal ikke testes først eller kunne vise, at vi er vaccineret.

Alligevel har smitten holdt sig så lav, at Portugal er et af de få lande, som Danmark nu tillader turistrejser til, og hvor man ikke skal i karantæne ved hjemkomst. Som turist vil man altså på mange måder få friheder, som man ikke har i Danmark. Men der er også regler, som er strammere. 

Mest synligt bruger vi også maske udendørs, hvis vi ikke kan holde reglerne for afstand, to meter. I praksis betyder det, at man har maske på, når man færdes i travle gader og på smalle fortorve. Også i 30 graders varme. Og regeringen har netop understreget, at det også gælder på strandene, hvis man er på en tæt befolket strand, og man ikke ligger på sin egen plads. Der er basis for sjove tan lines – og bøder, hvis man ikke overholder reglerne.

Man skal heller ikke regne med larmende natteliv. Restauranter skal stadig lukke 22.30, og der er ingen alkohol efter klokken 21, med mindre det er i forbindelse med et måltid. Man kommer ikke til at hænge småfuld ud i en bar. 

Men derudover ligner livet stort set sig selv, og selv om der ikke i Portugal har været regler om at skulle bestille bord på restaurant, er det klogt at gøre det, for portugiserne strømmer til restauranterne – og der er færre steder end før covid-krisen. Krisen tog livet af nogle.

Rød, gul, grøn 

På mange måder har genåbningstakten i Portugal fulgt den danske. Efter katastrofejulen, hvor vi i Portugal nåede daglige smittetal på over 15.000, og sundhedssystemet brød sammen, har Portugal forvandlet sig fra skrækeksempel til duks. Portugal lukkede hårdt ned midt i januar, og det gjorde landet så effektivt, at regeringen gradvis begyndte at kunne åbne midt i marts.

Regeringen understregede, at det var en drypvis genåbning, og at hvert dryp kun ville blive gennemført på bestemte betingelser. 

Vi fik en slags matrix (foto herunder), hvor R-værdi og antallet af smittede skal holde sig under et vist niveau: Ryger vi ind i det gule felt – det gør vi, hvis smitten stiger til over 120 pr. 100.000 indbyggere målt over 14 dage, eller hvis R-værdien ryger over 1 – vil gældende restriktioner ikke blive lempet. Rammer vi det røde felt – både høj smitte og R-værdi over 1 –  går vi tilbage til de restriktioner, der gjaldt i forrige fase.

Matrix.

De gule og røde kort, så at sige, har også været gældende lokalt, så nogle kommuner har oplevet at være slået tilbage til start, indtil de har fået styr på de lokale udbrud.

Det har vist sig at være pædagogisk. Ingen har lyst til at miste muligheden for at kunne gå ud at spise, i biografen eller til frisør, så generelt har portugiserne opført sig fornuftigt, og kriterierne har været til at gennemskue. 

Effektiv opsporing

Det pædagogiske element kan imidlertid ikke alene forklare, hvordan Portugal har formået at holde smittetallet nede uden det coronapas og de testninger, som Danmark ser som essentielle. Portugal har imidlertid valgt en anden strategi, hvor hurtig opsporing af de nærmeste kontakter spiller en hovedrolle.

Studier og praktiske erfaringer har igen og igen vist, at smitten først og fremmest er i de nærmeste kontakter, og hvis de hurtigt findes og sættes i isolation, brydes smittekæderne effektivt. Da smitten styrtdyrkede efter nedlukningen, blev det i praksis overkommeligt at opspore og isolere over 90 procent af de nærmeste kontakter, som regel inden for 24 timer. 

Samtidig bruger man massetest ved lokale udbrud, hvad enten de er geografiske eller på en arbejdsplads. Kommuner og sogne med høje smittetal vil typisk også tilbyde gratis kviktest – men ellers må man selv betale for at blive testet, hvis man ikke har symptomer eller er nær kontakt. Alligevel er positivprocenten som regel lige omkring 1 – i januar nåede den op over 20 procent. 

Vi skal dog regne med at massetestes inden store begivenheder som fodboldkampe og koncerter – så på den måde vil der være en slags coronapas. Men ikke til hverdagen.

Vaccination gør en forskel

De seneste dage er smitten steget svagt blandt de 20-29-årige. Det bekymrer ikke myndighederne så voldsomt lige nu. Generelt får de et mildt forløb, og der er styr på sundhedsvæsenet. Stort set alt personale er vaccineret – det gælder i øvrigt også pædagogisk personale – og det samme er plejehjemsbeboere og de ældste og mest udsatte. Der er blevet længere mellem dødsfaldene og indlæggelserne, og for første gang er der nu dage helt uden covid-døde. 

Portugal har valgt i første omgang ikke at vaccinere de mennesker, som allerede har haft covid-19, fordi vurderingen er, at de er godt beskyttet. Det har været vigtigere at beskytte så stor del af befolkningen som muligt, og efterhånden er det op mod 40 procent, der enten takket være overstået infektion eller første stik kan siges i nogen grad at være beskyttet. Og vaccinationerne fortsætter med stigende hastighed. Forleden blev 135.000 vaccineret på én dag. Det var ny rekord.

Selvfølgelig er der også i Portugal betænkelighed over at åbne for turisme, men økonomien er fuldstændig afhængig af turismen, og flere af de førende eksperter kalder det for en ‘kontrolleret risiko’, netop fordi vaccinationerne beskytter de mennesker, der er mest sårbare over for covid-19.

Men vinterens surrealistiske rædselsdage, hvor tusindvis døde på kort tid, er stadig i frisk erindring. Økonomi eller ej – vi bliver stadig mindet om dagligt, hvor R-værdien og smittetallene ligger. Selv om sommeren og tilbøjeligheden til at være udendørs er med til at dæmpe risikoen, er de fleste stadig forsigtige. Turister, som kender Portugal godt fra tidligere, vil bemærke,  at der er blevet langt mellem kindkyssene, når man mødes.

Efter jul eksploderede smitten i Portugal. Men vinterens surrealistiske rædselsdage, hvor tusindvis døde på kort tid, er stadig i frisk erindring hos alle.

Tags: corona

Like eller del denne artikel