Danmark huser nu EU-nødlager af værnemidler

EU åbnede i går det første af 10 nødlagre af værnemidler. Og det ligger i Greve.

Styrelsen for Forsyningssikkerhed har i tæt samarbejde med Region Hovedstaden fået etableret nødlageret, hvor Region Hovedstaden skal stå for driften de kommende syv år. Nødlageret er etableret på rekordtid og er blandt de første af 10 nødlagre i Europa, der står klar til at hjælpe lande hårdt ramt af covid-19 eller andre sundheds-kriser. De operative nødlagre ligger i Rumænien, Tyskland, Grækenland, Belgien og Danmark. De øvrige lagre, der er under etablering, er placeret i Ungarn, Slovenien, Holland, Sverige og endnu et i Tyskland.

Foreløbig står millioner af kitler pakket og klar i Greve, og i den kommende tid kommer yderligere millioner af andre værnemidler til. Lageret i Danmark vil indeholde 6,3 mio. stk. beskyttelseskitler, 1,1 mio. stk. åndedrætsværn, 3,3 mio. stk. ansigtsvisirer, 28,9 mio. stk. mundbind og ca. 100 mio. stk. beskyttelseshandsker.

Nødlagrene er under EU-Kommissionens råderet, hvor europæiske lande, som er stærkt udfordret af sundhedskriser kan anmode om hjælp gennem EU's katastrofekoordinationscenter (ERCC) i Bruxelles. Styrelsen for Forsyningssikkerhed skal bl.a. sørge for hurtig afsendelse af værnemidlerne til modtagerlandet på anmodning fra ERCC i samarbejde med en transportleverandør. Allerede i dag har Italien, Litauen, Frankrig, Kroatien, Tjekkiet, Spanien samt Nord-Makedonien og Serbien modtaget værnemidler fra EU-nødlagre.

"Helt fra starten af pandemien var det tydeligt at se, at alle europæiske lande manglede værnemidler," siger direktør for Styrelsen for Forsyningssikkerhed, Lisbet Zilmer-Johns. "Et robust EU-lager med værnemidler i Danmark løfter derfor en vigtig opgave, så vi internt i Europa kan hjælpe hinanden, når vi rammes af en pandemi som covid-19. Sammen med Region Hovedstaden har vi på rekordtid fået lageret klar, og vi kan nu sende millioner af værnemidler afsted. Det er et kæmpe skridt fremad for forsyningssikkerheden, i forhold til den kritiske situation vi stod i sidste forår."

Danmark har modtaget en stor EU-bevilling til at holde værtskab for EU-nødlageret for en syvårig periode frem til august 2027. 

Kun de deltagende lande og internationale organisationer kan modtage værnemidler fra EU-nødlagrene. De deltagende lande i rescEU-samarbejde er EU's 27 medlemslande, Norge, Island, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien og Tyrkiet samt internationale organisationer.

Tredjelande kan kun modtage fra EU-nødlagrene ved særskilt beslutning i EU's Ministerråd (beslutning blandt medlemslandene og EU-Kommissionen), som hidtil ikke er sket. Et kriterium for assistance vil bl.a. være, at mange europæiske borgere er berørt af krisen i det pågældende tredjeland.


Like eller del denne artikel