"Lige nu er der flere mellem 30-39 år, der bliver indlagt, end borgere over 80 år. Det skyldes, at de ældre er vaccineret," sagde Heunicke på dagens pressemøde.

Heunicke: Epidemien ændrer karakter nu

Epidemien ændrer karakter nu, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde mandag, hvor det også kom frem, at vaccinationskalenderen igen skubbes. 

"Lige nu er der flere mellem 30-39 år, der bliver indlagt, end borgere over 80 år. Det skyldes, at de ældre er vaccineret," sagde han. 

I forhold til vacciner fortalte Heunicke, at 31 procent over 16 år nu har fået første stik, mens 17 procent er færdigvaccineret. Og tilslutningen er tårnhøj. Af borgere over 75 år har mere end 90 pct. sagt ja til at blive vaccineret.

Flere smittede

Genåbningerne den seneste tid har gjort, at smittetallene langsomt er på vej op igen. 

"Det er forventet, men det er vigtigt, at kurven ikke pludselig vokser og går i eksponentiel vækst, som vi så det i starten af vinteren," sagde Henrik Ullum, direktør for statens Serum Institut.

Der er et skifte i smitten aldersmæssigt. I sidste uge blev der således påvist flest smittetilfælde blandt de 20-29-årige fulgt af de 10-19-årige.

En del af stigningen kommer ifølge Henrik Ullum af, at langt flere testes.

Men den væsentlige del af stigningen skyldes, at corona-restriktionerne er blevet lempet, og at folk generelt omgås flere.

Men selv om antallet af smittede stiger lidt, er sygdomsbelastningen faldende. Der er meget få indlagte med så alvorlig sygdom, at de kommer på intensiv - i den hårdest ramte region, Region Hovedstaden, er der lige nu kun 10 på intensiv. Antallet af nyindlagte ligger stabilt på 20-40 om dagen. Det samlede antal indlagte er faldet, fordi folk udskrives hurtigere, og antallet af daglige covid-19 dødsfald er meget lavt.

Henrik Ullum fortalte, at vaccineringerne har ændret på gennemsnitsalderen for indlagte. Den er lige nu kun 51 år.

"Vi har forventning om, at tallene vil falde fremover, for vi kan se helt tydelig effekt af vaccinerne på sygdomsbyrden. Vi har stort set vaccineret alle over 70 år, og det kan vi se slå igennem. Jeg forventer, at vi om kort tid vil se effekten slå igennem for de 60-69-årige," sagde direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Ingen sagde det åbent på pressemødet. Men stemningen var klar: Selv om smitten stiger, så er tredje smittebølge i Danmark aflyst. 

Heunicke blev ved pressemødet blandt andet spurgt, om regeringen forventer at fastholde restriktioner længe efter, at hele befolkningen er vaccineret. 

Han sagde, at målet er at komme af med alle restriktioner, men at stadig f.eks. kan være restriktioner ved indrejse fra bestemte lande.

"Målet er, at folk skal få deres normale liv 100 procent tilbage. Mundbindene ønsker vi da hen, hvor peberet gror," sagde han.

Vaccinationskalender skubbes

På mødet kom også frem, at vaccinationskalenderen endnu engang skubbes. Den seneste vaccinationskalender fra mandag viser, at slutdatoen er forsinket med en uge. Slutdatoen forventes nu at være 29. august. 

Borgere i aldersgruppen 16-29 år og 35-49 år får deres første stik en uge senere end hidtil antaget ifølge vaccinationskalenderen, mens de 30-34-åriges første stik bliver forsinket i to uger. Slutdatoen bliver dog kun rykket i en uge, fordi man kan justere til et kortere interval mellem det første og andet stik for de sidste målgrupper.

Det er antallet af vacciner fra Curevac, som endnu ikke er godkendt af EU, der er blevet nedjusteret. 

Fra flere sider har der været kritik af, at Sundhedsstyrelsen forventede, at den tyskbaserede coronavaccine Curevac indgik markant i vaccinationsudrulningen i juni, hvorimod man i Norge først forventede at modtage doser af denne vaccine fra juli.

"Vi følger den prognose, som EMA har lagt ind om godkendelse. Men vi har nedjusteret leverancerne fra Curevac, fordi vi ikke ønsker at overdrive forventningerne til vaccinationskalenderen. Vi vil også offentliggøre mere om, hvordan vi laver vaccinationskalenderen og prognoserne i den," sagde Brostrøm på mandagens pressemøde.

"Vi har meget stor sikkerhed indtil udgangen af juni med Pfizer– og Moderna–vaccinerne. Vi når senere op på 400.000 Pfizer–doser om ugen, hvilket er et rigtig højt tal. Antallet af Moderna-vacciner skrues også op," sagde Brostrøm.

"Ærgerligt"

Sundhedsminister Magnus Heunicke ærgrede sig, da han hørte, at vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson ikke ville blive brugt, fortalte han. Men understregede, at han har fuld respekt for de lægefaglige vurderinger bag.

"Ingen sundhedsminister ville synes godt om forsinkelser. Men jeg står fuldt på mål for, at det er sundhedsmyndighedernes vurdering. Det, vi som politikere kan gøre, er f.eks. at lave en tilvalgsordning, og det har vi gjort," siger Magnus Heunicke. 

Tilvalgsordningen er den ordning, som et bredt politisk flertal har besluttet. Hver enkelt borger skal kunne tilvælge vacciner fra Johnson & Johnson og AstraZeneca.

Tilvalgsordningen er sendt i høring, siger sundhedsministeren. Det forventes, at lovgrundlaget kan være endeligt på plads i næste uge.

Magnus Heunicke kan ikke præcist sige, hvornår den første dansker har fået et vaccinestik gennem ordningen.  

"Vi vil helst have en landsdækkende ordning, men det kan være, at vi skal starte med lokale ordninger," siger Magnus Heunicke.

Hvem smittes

Hvis man ser på, hvem der bliver smittet, viser tallene, at der generelt har været flest smittede i Region Hovedstaden. Det følger den globale tendens, som viser, at der er mest smitte i storbyer. Det gælder særligt i kvarterer, hvor store familier bor i små boliger.

”Hvis vi ser på seneste antistof-analyser på bloddonorer, har cirka 11 procent af de ikke vaccinerede antistoffer i Region Hovedstaden, mens tallet i de andre regioner ligger mellem fem-syv procent. Hvilket altså betyder, at omkring dobbelt så mange har været smittet i Region Hovedstaden. På samme måde ligger otte ud af ti kommuner med den højeste incidens i Region Hovedstaden”, siger Henrik Ullum.

Den mere smitsomme covid-19 variant B.1.1.7 blev langt den mest dominerende fra midten af februar. Danskerne har lært varianterne at kende både med forkortelser og de lande, de er beskrevet i først:

Det drejer sig om B.1.351 fra det sydlige Afrika, P1 fra Brasilien, B.1.617 fra Indien, B.1.525 fra Vestafrika og senest B.1.1.519 fra Mexico hvor et udbrud nord for København har involveret 84 mennesker.

Den danske corona-strategi om at teste, smitteopspore og vaccinere har dog vist sig meget effektiv i forhold til at fange og stoppe disse virusvarianter, inden de får fat, siger Henrik Ullum.

”Vi har skrappe rejserestriktioner til lande, der har mange tilfælde med disse varianter. Vi sekventerer alle positive prøver og har særlige PCR-analyser, der fanger langt de fleste. Endelig, når vi har mistanke om en variant laver Styrelsen for Patientsikkerhed ekstra god smitteopsporing der ikke kun inkluderer direkte kontakter men også kontakter til kontakter”, siger han.

 

Graf over antallet af covid-19 smittede

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel