Fiskeolie forbindes med øget risiko for hjerteflimmer

Omega-3 fiskeolie forbindes nu med en signifikant øget risiko for atrieflimren hos patienter med forhøjet kardiovaskulær risiko.

Det viser resultaterne af en meta-analyse publiceret slut april i tidsskriftet European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy.

”Fiskeolietilskud ordineres i dag til patienter med forhøjede plasma-triglycerider for at reducere deres kardiovaskulære risiko, og lavdosis omega-3 fedtsyrer er tilgængelige i håndkøb,” pointerer studiets førsteforfatter, Salvatore Carbone fra Virginia Commonwealth University.

Men en håndfuld kliniske forsøg har peget i retning af, at omega-3 fedtsyrer kan være forbundet med en øget risiko for hjerteflimmer (atrieflimren) – og personer med atrieflimren har fem gange større sandsynlighed for at få et stroke.

I meta-analysen så forskerne specifikt på sammensætninger af omega-3 fedtsyrer i forskellige doser. Forfatterne gennemgik de eksisterende studier og foretog en meta-analyse af i alt fem randomiserede, kontrollerede forsøg for at besvare spørgsmålet om, hvorvidt fiskeolier konsekvent er relateret til en øget risiko for atrieflimren.

Studie-populationen havde forhøjede triglycerider og havde enten høj risiko for hjerte-kar-sygdom eller havde kendt hjerte-kar-sygdom. I alt 50.277 patienter fik fiskeolier eller placebo og blev fulgt op i mellem to og syv et halvt år. Dosen af ​​fiskeolier varierede fra 0,84 g til fire gram per dag.

Forskerne fandt, at tilskud af omega-3 fedtsyrer var forbundet med en signifikant øget risiko for atrieflimren sammenlignet med placebo med en incidens-rate på 1,37.

”Vores meta-analyse tyder altså på, at tilskud af fiskeolie er forbundet med en signifikant større risiko for atrieflimren hos patienter med forhøjet kardiovaskulær risiko. Selvom et enkelt af studierne indikerede gavnlige kardiovaskulær effekt af fiskeolie-tilskud, bør risikoen for atrieflimren altid tages med i betragtning både, både når det ordineres eller købes i håndkøb – og det naturligvis især hos personer, der er særligt disponerede for at udvikle atrieflimren,” konkluderer Salvatore Carbone.

Like eller del denne artikel