”Vi har ikke data, der tyder på, at B.1.617 er mere smitsom end for eksempel B.1.1.7, og samtidig vurderer vi, at vaccinerne vil være effektive overfor den”, siger SSI's faglige direktør Tyra Grove Krause.

29 tilfælde af indisk variant fundet i Danmark - Statens Serum Institut er ikke bekymret

Smitten eksploderer i Indien lige nu, og mange mener, at medvirkende faktor er den såkaldte "indiske variant" af coronavirus, kaldet B.1.617. Statens Serum Institut mener dog ikke, at den på nuværende tidspunkt er særligt bekymrende.

Den ene mutation i den indiske variant hedder 484Q og minder til forveksling om 484K, som man også finder i den sydafrikanske og den brasilianske P.1-variant. Den mutation kan i nogen grad undvige antistoffer fra tidligere coronasmitte eller fra en vaccine. Laboratorieforsøg viser dog, at 484Q i mindre grad end 484K kan undvige antistoffer. Den anden mutation i varianten er L452R og forbundet med en vis øget smitsomhed og er ikke mindst set i en californisk variant, der har bredt sig kraftigt i primært USA. Hver for sig er varianterne ikke alarmerende, men kombinationen af dem kan være det. Man ved faktisk endnu ikke, hvor farlig B.1.617 er. Men herhjemme vurderer Statens Serum Institut altså, at den på nuværende tidspukt ikke er særligt bekymrende.

Statens Serum Institut vurderer også, at de godkendte vacciner vil have effekt over for B.1.617.

”Vi har ikke data, der tyder på, at B.1.617 er mere smitsom end for eksempel B.1.1.7, og samtidig vurderer vi,  at vaccinerne vil være effektive overfor den”, siger SSI's faglige direktør Tyra Grove Krause.

Til og med den 24. april i år er der fundet 29 tilfælde af B.1.617 i Danmark. Det drejer sig om 20 personer med Indien som tilhørsland, 5 fra Iran og 1 fra Litauen. De sidste 3 tilfælde er set blandt danske statsborgere. Det vurderes, at der er tale om i alt om fire smittekæder. Tre af disse kæder med en rejserelation. Ingen af de bekræftede tilfælde er indlagte eller døde.

B.1.617 varianten ses primært i Indien, men også i Nordamerika samt i store dele af Europa. Med undtagelse af Storbritannien er der tale om ganske få tilfælde, som er indrapporteret via datadeling (GISAID).

 

 

Læs også

Tags: corona

Like eller del denne artikel