Myndighederne vil ændre krav i coronapas

Myndighederne vil nu ændre kravene i coronapasset. Et krav slækkes og et andet skærpes.

Sundhedsmyndighederne indstiller nu til, at tidsgrænsen for, hvornår overstået smitte kan give adgang til samfundstilbud, hæves fra 12 uger til 180 dage, svarende til seks måneder. Det betyder, at borgere, som inden for det seneste halve år har været ramt af coronasmitte, snart slipper for at stå i kø ved landets testcentre for at få adgang til frisører, cafeer og kulturtilbud i genåbningen.

Det skriver Politiken.

Sundhedsmyndighederne har fået kritik fra flere forskere for at have indført den meget forsigtige 12-ugers-regel, som siger, at »din positive test skal være foretaget inden for de seneste 2-12 uger for at være gyldig som dokumentation«. Professor i immunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen, sagde eksempelvis forleden til Sundhedspolitisk Tidsskrift:

“Statens Serum Institut har udarbejdet en rapport, der viser, at tidligere smittede er godt og grundigt immune og har antistoffer mod sygdommen hele otte måneder efter infektionen. Så hvorfor ikke bruge testkapaciteten til at inddæmme de områder, hvor man opdager, at der nu er en sydamerikansk variant og få styr på det i stedet for at teste en masse, som i øvrigt har været syge.” 

Til gengæld rummer den anbefalede regelændring om overstået smitte ifølge Politikens oplysninger også en stramning. I dag er det således tilstrækkeligt at fremvise en positiv lyntest (fra næsepodning) for at dokumentere, at man har været smittet, men fremover skal det være et krav at have svaret fra den mere præcise PCR-test.

Ifølge den nye epidemilov skal justeringen godkendes af Epidemikommissionen og Folketingets Epidemiudvalg.

På markedet har der i over et år været antistoftests til rådighed, som kan påvise, om en testperson har aktive antistoffer i kroppen. Blandt andre apotekerne tilbyder en sådan test, men myndighederne har endnu ikke åbnet for, at en positiv antistoftest kan bruges som dokumentation for overstået smitte.

Tags: corona, coronapas

Like eller del denne artikel