Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Tysk virolog: Den farlige coronavirus stammer fra Italien

Hvor kommer coronavirus fra? En anerkendt tysk virolog mistænker, at den variant af coronavirus, som lige nu hærger det globale verdenssamfund, har udviklet sig i Norditalien i begyndelsen af året.

Selv om de fleste internationale eksperter indtil nu er enige om, at SARS-CoV-2 har sin oprindelse i den kinesiske by Wuhan i provinsen, Hubei, gør én af Tysklands mest kendte virologer, Alexander Kekule, sig nu til talsmand for, at den nye coronavirus er en mutation fra det nordlige Italien:

”Den italienske stamme kaldes "G"–mutant og indeholder genetiske mutationer,” har professor Alexander Kekule forklaret i et talkshow på public-servicekanalen ZDF. Kekule mener, at ”G”-mutanten sandsynligvis er mere smitsom end den variant, der findes i Wuhan, som i januar var epicentret for covid-19-udbruddet i Kina.

Ifølge Alexander Kekule kan over 99 procent af verdens covid-19-tilfælde genetisk spores tilbage til den italienske variant, og selv de nuværende sygdomstilfælde i Kina, mener han, er blevet genimporteret fra Europa og resten af verden. Det rapporterer det tyske nyhedsbureau Weser Courier med henvisning til Kekule, der i talkshowet siger, at startskuddet til en global pandemi blev affyret af Italien, der alt for længe ignorerede advarslerne fra Kina, hvorfor den oprindeligt kinesiske - men mindre farlige coronavirus - fik mulighed for uopdaget at eksplodere og mutere, inden den blev opdaget i februar i år.

”Mangel på modforanstaltninger er skyld i pandemien, for ellers kunne den oprindelige virus være bragt under kontrol, og en mere smitsom variant være undgået,” hævder Alexander Kekule.

Alexander Kekule har siden 1999 været formand for medicinsk mikrobiologi og virologi ved universitetet i Halle-Wittenberg og er desuden direktør for Instituttet for medicinsk mikrobiologi ved universitetsklinikken Halle.

Virussen har spredt sig til blandt andet USA, Sydamerika, Asien, Afrika og Europa fra det nordlige Italien, hvor flere end halvanden million mennesker er bekræftet døde af covid-19. Kina derimod har tilsyneladende fået virussen under kontrol. Blandt andet ved hjælp af skrappe lockdowns og øvrige foranstaltninger i begyndelsen af epidemien.

Spørgsmålet er også, om virussen helt oprindeligt kom fra Kina eller måske fra Italien. Mistankerne mod Italien som arnested for pandemien kommer blandt andet efter, at en undersøgelse fra det respekterede italienske kræftcenter ​​Istituto Tumori Milano og Siena Universitet for knap to uger siden viste, at der var fundet antistoffer mod SARScov2 i en screeningsgruppe for lungekræft helt tilbage fra september måned i 2019. Forskerne fandt antistoffer hos gennemsnitligt 11,6 procent af deltagerne. Men 14 procent af de positive prøver var fra september måned 2019, og 50 procent var bosiddende i den hidtil hårdest ramte region i Italien, Lombardiet. Forskerne vurderede ud fra undersøgelsens data, at covid-19 infektioner sandsynligvis opstod allerede i august 2019 i Italiens nordlige regioner.

Kinas regering i Bejing, som også er begyndt at protestere og stille spørgsmål til Kinas rolle som oprindelsesland, har tidligere i august måned i år modsat sig, at et undersøgelseshold fra WHO fik adgang til Wuhans marked for vilde dyr, som ellers menes at være, hvor virusset opstod.

Tags: corona

Del artikler