Endnu en dansk vaccine klar til test: 'Vi tror, at vi har en af de bedste i verden'

I sidste uge kom det frem, at en dansk covid-19 vaccine, CoVAXIX, er klar til test på mennesker. Nu er endnu en dansk vaccine klar til test på mennesker, og forskerne mener, at det nok er verdens bedste.

"Det er en kæmpe milepæl. Vi tror, at vi har en af de bedste vacciner i verden," siger Adam Sander til dr.dk. Han er lektor på Københavns Universitet og leder i vaccinefirmaet Adaptvac, der har stået i spidsen for vaccinen.

Det er den anden danske vaccine, som nu er klar til test på mennesker i det nye år. Sidste uge kom det frem, at Folketingets finansudvalg har bevilget 18,8 mio. kr. til test af mulig covid-19 vaccine, CoVAXIX, udviklet på Statens Serum Institut.

Forskerne på Københavns Universitet, Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet har arbejdet med et såkaldt spikeprotein, der ligner det, som den rigtige coronavirus har i sig, og forskerholdet benytter sin egen patenterede vaccineteknologi til at udvikle det. Teknologien hedder cVLP, der står for ”capsid viruslignende partikel”. Med metoden sætter forskerne såkaldte coronavirus-antigener på cVLP’en. Kroppens immunsystem vil herefter reagere kraftigt imod de antigener, der producerer antistoffer og på den måde forhåbentlig danne immunitet.

Indtil videre er vaccinen testet på mus og aber, og forskerne har foreløbig bevist, at vaccinen er sikker og meget effektiv til at rejse antistoffer i mus og aber.

Hvis alt går efter planen, vil forskerne begynde at teste vaccinen på mennesker i januar 2021 og få den godkendt til brug i den brede befolkning i slutningen af 2021.

Forskerne bag vaccinen har ikke travlt med at komme først, har professor Ali Salanti tidligere fortalt. Han mener, at hans og kollegernes vaccine viser tegn på at kunne beskytte i længere tid end flere af konkurrenternes. 

Forskerne har arbejdet på vaccinen mod covid-19 siden marts, hvor de fik støtte fra EU på 20 millioner kroner.

Forskerne har indgået en aftale med biotekselskabet Bavarian Nordic, som skal stå for de sidste testfaser og markedsføring af vaccinen. Bavarian Nordic jagter op mod to milliarder kroner til vaccineprojektet fra private og offentlige fonde. Men foreløbig har firmaet haft svært at finde den nødvendige finansiering.
 
 
Relateret artikel

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel