Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Stephanie Lose: Vidnesbyrd om sexisme maner til selverkendelse hos os med det politiske ansvar

I den seneste tid er hundredvis af vidnesbyrd om seksuelle krænkelser og sexisme i det danske samfund blevet lagt frem, og mange har været fra sundhedsvæsenet. De har overrasket og chokeret regionernes formand, Stephanie Lose (V). "Jeg må sige, at jeg har været overrasket over omfanget og de meget grænseoverskridende typer af krænkelser. Det maner til selverkendelse hos os, der har siddet med det politiske ansvar, mens mange af hændelserne er sket," siger hun.

Selv har hun ikke oplevet sexisme, men hun anerkender fuldt ud, at det findes, også i regionerne, siger hun. "Jeg ved, at sagerne langt fra altid kommer frem i trivselsundersøgelser eller andet. Måske fordi der er spurgt forkert," siger hun. Så sammen med resten af bestyrelsen i Danske Regioner vil hun nu rydde op. Der skal luftes ud og renses ud i sexistiske kultur der, hvor den findes.

"Ingen skal acceptere, at seksuelle krænkelser er en del af deres hverdag, og det skal stoppe lige nu. Derfor er vi heller ikke i tvivl: Der er brug for mere handling," siger hun.

"I Danske Regioners bestyrelse har vi simpelthen et ansvar for at sikre, at forandringen ikke bare bliver ved snakken, men fører til en reel adfærdsændring. Det handler både om at gøre op med krænkende adfærd, men også om generelt at sikre, at vi har en kultur, hvor vi behandler hinanden ordentligt," siger hun.

Bestyrelsen sætter bl.a. derfor nu gang i en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt alle regionspolitikere, som skal klarlægge omfanget af seksuelt krænkende adfærd i regionsrådene. Lose regner med, at undersøgelsen hurtigt ville kunne laves, og der hurtigt kan komme nogle resultater.

"Jeg forventer, at vi vil komme til at høre om krænkelser også her. Vi har hørt vidnesbyrd fra bl.a. mediefolk, læger og landspolitikere og selvfølgelig foregår sexisme også i regionspolitik," siger hun.

Regionale politikere skal også fremover have mulighed for at gå til en uafhængig og uvildig instans, som vil rådgive dem i situationen og kunne involvere den politiske ledelse, den relevante partiorganisation eller andre. Instansen bliver et supplement til de eksisterende muligheder.

Og ude på hospitalerne og de øvrige regionale arbejdspladser vil Stephanie Lose og resten af bestyrelsen have lederne på alle niveauer i højere grad gøre det klart, at krænkende adfærd fra kollegaer eller chefer er uacceptabel.

"Der skal være tydelige politikker og retningslinjer for, hvordan vi håndterer seksuelle krænkelser, og jeg forventer, at man her gør brug af dialog og den løsningspalette, vi har i form af ledere, tillidsrepræsentanter, medarbejderudvalg, HR-funktionener eller andre," siger Lose.

Undersøgelser viser, at fire ud af fem krænkelser i sundhedsvæsenet ikke stammer fra andre ansatte, men fra patienter og pårørende.

"Her er der tale om en type krænkelser, som skal håndteres på en anden måde, for måske skyldes krænkelsen, at en patient er syg, medicineret eller ja, bare opfører sig dårligt. Her er det vigtigt, at personalet klædes på til at håndtere en sådan situation og lærer at sige fra. De ansatte skal også have mulighed for at kunne bearbejde sådanne krænkende hændelser," siger Stephanie Lose.


Relateret artikel

Tags: sexisme

Del artikler