Mark Meadows.

Det Hvide Hus blokerer nye coronavirus-retningslinjer for vaccine

De amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA har foreslået strengere retningslinjer for nødgodkendelse af en coronavirusvaccine. Men lederen af staben i Det Hvide Hus, Mark Meadows, protesterer, da det vil skubbe godkendelsen af en vaccine forbi valgdagen 3. november.

Det skriver New York Times.

FDA går derfor andre veje  for at sikre, at kommende vacciner overholder retningslinjerne. FDA vil alliere sig med et eksternt rådgivende udvalg af eksperter, der formodes at mødes offentligt, inden vaccinen godkendes til nødbrug. Håbet er, at udvalget vil håndhæve retningslinjerne uanset reaktionen fra Det Hvide Hus.

Det Hvide Hus har haft bemyndigelse til at godkende denne type retningslinjer siden oktober 2019, hvilket har tvunget FDA og andre til at sende pandemi-relaterede guidelines til budgetkontoret I Det Hvide Hus, før de har kunnet offentliggøre dem.

FDA sendte ifølge avisen retningslinjerne til Det Hvide Hus til godkendelse for mere end to uger siden, men de stoppede på Mark Meadows´kontor. Mark Meadows er stabschefen i Det Hvide Hus. En godkendelse herfra anses nu som meget usandsynligt.

Et væsentligt punkt for Det Hvide Hus har været anbefalingen om, at frivillige, der har deltaget i kliniske forsøg, skal følges i en median på to måneder efter den endelige dosis, inden der gives tilladelse. Det vil sikre, at der ikke kommer tidlige bivirkninger, og at vaccinen ikke kun virker meget kortvarigt. Til gengæld vil to-måneders opfølgningsperioden udelukke enhver nødgodkendelse inden valgdagen.

Konflikten begyndte næsten lige så snart FDA forelagde retningslinjerne for Det Hvide Hus budgetkontor mandag den 21. september, skriver New York Times. Den næste dag orienterede FDA-kommissær Stephen Hahn sundhedsminister Alex Azar om sagen.

Onsdag protesterede Mark Meadows så ifølge avisen. Han satte spørgsmålstegn ved behovet for to måneders opfølgningsdata, sagde, at strengere anbefalinger ville ændre reglerne midt i kliniske forsøg og mente, at Stephen Hahn var overdrevent påvirket af forskerne i FDA. Han mente, at vaccineretningslinjerne var alt for tidskrævende og belastende.

23. september sagde Donald Trump om retningslinjerne: "Vi godkender dem måske eller måske ikke." 

FDA havde med sine nye retningslinjer til formål at skabe en fælles standard for vaccineproducenter og at berolige befolkningen. Meningsmålinger viser nemlig, at amerikanerne i stigende grad er blevet utrygge ved at skulle tage en coronavirusvaccine. En undersøgelse offentliggjort i sidste måned af Pew Research Center viste, at 51 procent af amerikanerne sandsynligvis eller helt sikkert ville tage en vaccine. I maj var tallet 72 procent.

Tags: corona

Like eller del denne artikel