Ni store producenter af coronavacciner går sammen mod Trump

Ni store lægemiddelvirksomheder lovede tirsdag, at de vil være tro mod videnskaben og ikke frigive en coronavirus-vaccine, før den opfylder de sædvanlige strenge standarder for sikkerhed og effekt.

De ni virksomheder, som ellers lige nu konkurrerer benhårdt om at komme først med en effektiv og sikker vaccine mod covid-19, er gået sammen i et forsøg på at forsikre offentligheden om, at de ikke vil bøje sig for pres fra USA’s præsident Trump og hans administration.

Virksomhederne, som består af AstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, MSD,  Moderna, Novavax, Pfizer og Sanofi hører alle til den gruppe af producenter, som lige nu ligger i førerfeltet i kapløbet om at komme først med en vaccine.

Virksomhedernes løfte kommer efter gentagne påstande fra præsident Trump om, at en vaccine kan være tilgængelig inden valget 2. november i år:

”Vi får vaccinen snart, måske inden en særlig dato,” sagde han mandag og fortsatte: "I ved, hvilken dato jeg taler om."

Virksomhederne lover, at de vil følge den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA’s vejledninger samt gennemføre store kliniske forsøg, inden en mulig vaccine bliver frigivet. Alle ni virksomheders administrerende direktører har således underskrevet en fælles aftale, hvori der blandt andet står:

"Vi, de underskrivende biofarmaceutiske virksomheder, ønsker at gøre vores igangværende forpligtelse til at udvikle og teste potentielle vacciner til COVID-19 klar og i overensstemmelse med høje etiske standarder og sunde videnskabelige principper," skriver de og fortsætter:

"FDA har fastlagt klare retningslinjer for udvikling af COVID-19-vacciner og klare kriterier for deres potentielle godkendelse eller godkendelse i USA. FDAs vejledning og kriterier er baseret på de videnskabelige og medicinske principper, der er nødvendige for klart at demonstrere sikkerheden og effekten af ​​potentielle COVID-19-vacciner. ”

Mere specifikt erklærer gruppen, at videnskabelig dokumentation for godkendelse af lovgivningen skal komme fra store kliniske forsøg af høj kvalitet, der er randomiserede og blindede, med en forventning om et hensigtsmæssigt designet studier med et betydeligt antal deltagere på tværs af forskellige befolkningsgrupper.

Tilsammen har de ni virksomheder samlet udviklet mere end 70 nye vacciner, der har hjulpet med at udrydde nogle af verdens mest komplekse og dødbringende folkesundhedstrusler, hvilket understreger deres erfaring med klinisk udvikling og lovgivningsmæssig stringens samt deres mangeårige forpligtelse i forhold til patientsikkerhed og Folkesundhed. Og i de nye fælles guidelines hedder det for eksempel:

  • Gør altid sikkerhed og trivsel for vaccinerede personer vores højeste prioritet.
  • Fortsæt med at overholde høje videnskabelige og etiske standarder for udførelse af kliniske forsøg og strenghed i fremstillingsprocesser.
  • Indsend kun anmodning om godkendelse eller særlige godkendelser efter påvisning af sikkerhed og effektivitet gennem et klinisk fase 3-studie, der er designet og udført til at opfylde kravene fra de regulerende myndigheder såsom FDA.
  • Arbejd for at sikre en tilstrækkelig forsyning og vifte af vaccine, herunder dem der er egnede til global adgang.

Om baggrunden for løfterne skriver de desuden:

 ”Vi mener, at dette løfte vil hjælpe med at sikre offentlighedens tillid til den strenge videnskabelige og lovgivningsmæssige proces, hvorved COVID-19-vacciner evalueres og i sidste ende kan godkendes,” lyder det.

 

RELATEREDE ARTIKLER

Tags: corona

Like eller del denne artikel