Ny analyse: Det amerikanske dødstal er langt højere end det officielle

Torsdag 13. august er der i alt 167.071 amerikanere, som er døde som følge af COVID-19.

Sådan er de officielle tal.

Men en ny analyse, offentliggjort i New York Times, viser, at i virkeligheden har det amerikanske dødstal passeret 200.000.

New York Times har foretaget en analyse af estimaterne fra det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

I begyndelsen var det amerikanske epicenter i New York, men efter pandemien flyttede sig sydpå og vestpå har der bredt sig et usædvanligt mønster af dødsfald, som ifølge avisen kan tyde på, at de officielle tal underdriver den samlede effekt af virussen - nemlig, at folk også dør af andre årsager, som er forbundet med pandemien.

I marts så man en overdødelighed i New York og New Jersey, men siden pandemien der toppede i april, er antallet af dødsfald i staterne faldet drastisk. Siden har flere og flere hot spots bredt sig i resten af USA, og samtidig har overdødeligheden også bredt sig tilsvarende geografisk.

"Det tager tid at tælle dødsfald, og mange stater er uger eller måneder bagefter i rapporteringen. Estimaterne fra CDC justeres på baggrund af, hvordan dødelighedsdata har været forsinket i tidligere år. Selv med denne justering er det muligt, at der kan være underrapportering af de komplette dødstal, hvis den øgede dødelighed øger forsinkelsen i rapportering, eller hvis stater har ændret deres rapporteringssystemer. At sammenligne overdødelighed med tidligere år kan give et mere komplet billede af pandemiens påvirkning end kun at se på antallet af dødsfald hos personer med bekræftede diagnoser," skriver New York Times.

Avisen gennemgår overdødeligheden for hver eneste stat og finder, at overdødeligheden i staterne i det nordøstlige USA har været på 95.000 mennesker, i midtvesten 38.000, i de vestelige stater 29.000 og i de sydlige stater 57.000 - i alt en overdødelighed på 219.000 mennesker.

Overdødeligheden stiger lige nu mest i de sydlige stater.

De sydlige stater er blandt andet Texas, South Carolina, Mississippi, Alabama og Tennessee.

De nordøstlige stater er blandt andet New York, New Jersey, Pennsylvania og Washington D.C.

De vestlige stater er blandt andet Californien, Arizona, New Mexico, Utah og Nevada.

De midtvestlige stater er blandt andet South Dakota, Michigan, Kansas, Nebraska, Ohio og Illinois.

Tags: corona

Like eller del denne artikel