”Ved at kombinere muligheden for at få lavet både en antistoftest og prøven for, om man aktuelt er smittet, håber vi også at gøre det mere attraktivt at deltage,” siger seniorforsker Steen Ethelberg.

18.000 danskere inviteres til test for antistoffer mod COVID-19

Hvor mange danskere har foreløbig været smittet med COVID-19? Dette spørgsmål skal en undersøgelse, der sættes i gang i næste uge, besvare. 18.000 tilfældigt udtrukne danskere vil blive inviteret til at deltage.

Statens Serum Institut (SSI) og regionerne vil derfor nu igen invitere en tilfældigt udtrukket gruppe af borgere til at få taget en blodprøve for at måle, om de har antistoffer i blodet mod COVID-19-virus.

Samtidig vil de også blive tilbudt at få taget en svælgpodning for at undersøge, hvor stor en andel der aktuelt er smittet med virus.

”Ved at kombinere muligheden for at få lavet både en antistoftest og prøven for, om man aktuelt er smittet, håber vi også at gøre det mere attraktivt at deltage,” siger seniorforsker Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut, der leder den projektgruppe, der står bag undersøgelsen.

Som et led i den politiske aftale om genåbningen af Danmark laves der løbende stikprøveundersøgelser af, hvor mange der er og har været smittet.

Det er nu anden gang, der undersøges for antistoffer. Første gang var i maj måned i udvalgte kommuner. Dengang pegede resultaterne på, at 1,2 procent af befolkningen (med et sikkerhedsinterval fra 0,7-1,7 procent) havde været smittet.

Denne gang udrulles undersøgelsen til hele landet og som noget nyt tilbydes undersøgelsen også til børn fra 12 år og op. Hvis de vælger at deltage vil deres medfølgende forældre også blive tilbudt en test.

Prøverne bliver taget i testteltene i ”Testcenter Danmarks” telte og de 18.000 tilfældigt udtrukne borgere vil blive inviteret henover de næste tre uger, sådan at de første prøver kan tages i næste uge. Blodprøverne og svælgpodningerne bliver herefter analyseret i Statens Serum Institut.

 

Like eller del denne artikel