Forekomsten af HPV-mundsvælgkræft er tredoblet de seneste 18 år

Der er sket en tredobling i forekomsten af mundsvælgkræft forårsaget af HPV-virus i perioden 2000-2017, viser dansk undersøgelse fra Rigshospitalet.

I det danske studie, udgivet i European Journal of Cancer, indgik patienter med mundsvælgkræft fra Sjælland, Bornholm, Grønland og Færøerne.

Forekomsten af HPV-forårsaget mundsvælgskræft er gået fra 0,9 per 100.000 indbyggere i år 2000 til 3,2 per 100.000 indbyggere i 2017.

Resultatet viser dermed, at mere end halvdelen (55 procent) af tilfældene af mundsvælgkræft nu er forårsaget HPV, som er en seksuelt overført virus. Denne patientgruppe er typisk mænd, ikke-rygere, og yngre sammenlignet med de HPV-negative patienter, hvor kræften er forårsaget af tobak og alkohol.

”HPV-relateret kræft i hoved-halsområdet har andre risikofaktorer end rygning og alkohol. Derfor er det vigtigt, at vi i højere grad er opmærksom på andre livsstilsfaktorer, når vi snakker om udredning og opmærksomhed på symptomer," siger førsteforfatter og læge Martin Zamani i en pressetekst på Rigshospitalets hjemmeside.

Vaccineprogram kan måske rykke tallene

Studiet viste samtidig, at 86 procent af de patienter, der fik konstateret HPV-forårsaget kræft i svælget, var inficeret med HPV-type 16, og at yderligere ni procent havde HPV-typer, som er dækket af vaccinationsprogrammet – i alt 95 procent af alle tilfælde af HPV-svælgkræft:

”Vi ved, at det tager mange år for HPV at udvikle sig til kræft, og resultaterne indikerer, at vaccinationen mod netop denne HPV-type kan være afgørende for, at forekomsten af kræft i svælget vil kunne falde, hvis man vaccinerer flere og bredere,” siger Martin Zamani i presseteksten. 

HPV-relateret kræft i svælget vil indenfor de kommende få år overgå forekomsten af HPV-relateret livmoderhalskræft, som er faldet efter indførslen af HPV-vaccination af piger. Drenge mellem 12 og 18 år kan nu også blive vaccineret mod HPV.

Like eller del denne artikel