Heunicke - nu med ekstra næse.

Sundhedsministeren får næse i respirator-sag

Sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) får kritik fra et flertal i Folketinget - en såkaldt næse - i den pinlige respiratorsag.

Det samme gør forsvarsminister Trine Bramsen (Soc.), og for godt en måned siden fik også udenrigsminister Jeppe Kofod (Soc.) en næse i samme sag.

Respiratorsagen handler om, at Danmark 8. april tilbød Italien, at de kunne få tilsendt nogle respiratorer af typen Weinmann i forbindelse med coronakrisen. Det viste sig dog, at de gamle respiratorer ikke duede til COVID-19-patienter, og Italien takkede da også nej til dem 30. april.

Embedsmænd i to myndigheder under Forsvarsministeriet vidste allerede i slutningen af marts, at de respiratorer, som Danmark i april tilbød Italien, var ubrugelige.

Sundhedsministeriet fik besked 8. april.

Først 12. april informerede de to ministerier Udenrigsministeriet om, at apparaterne var ubrugelige til coronapatienter.

Og selv om Sundhedsministeriet var vidende om, at respiratorerne ikke kunne bruges til COVID-19, fik Magnus Heunicke det ikke at vide. Det fortæller Magnus Heunicke på et samråd fredag.

"Der blev ikke reageret på denne viden. Bilaget bliver ikke læst før senere. Det er ikke tilfredsstillende, at der i ministeriet er viden, der ikke bliver handlet på," siger ministeren.

Både Heunicke og forsvarsminister Trine Bramsen afviser, at regeringen vidste, at respiratorerne var ubrugelige. Men begge ministre beklagede og erkendte på samrådet, at sagen ikke var blevet håndteret korrekt.

 

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel