Antal kræftdiagnoser i Holland faldt 26 pct. sidste kvartal

Ligesom i Danmark er der i Holland nu konstateret et markant fald i kræftdiagnoser det seneste kvartal. Det kan skyldes en række faktorer, vurderer forskere i en ny artikel i The Lancet Oncology.

Studiet gennemgår data fra det Hollandske cancerregister og finder et fald i kræftdiagnoser på 26 procent den 6. april sammenlignet med 6. januar. 

Lignende fald i indløsning af kræftpakker og henvisning til kræftudredning er set i Danmark, hvor Region Sjælland har set det største fald på 25,7 procent i ugerne 10 til 13 sammenlignet med samme uger i 2019.

Region Nordjylland meldte de et fald i indløsning af kræftpakker på 17,7 procent i slutningen af marts, men de nyeste tal fra regionen peger på, at niveauet bevæger sig mod, som det var i februar.

Forklaringer på fald i diagnoser

Forskerne bag artiklen i The Lancet Oncology giver en række bud på forklaringer og faktorer, der kan spille ind på fald i diagnoser, heriblandt psykiske aspekter hos patienterne:

  • Personer med ikke-specifikke kræftsymptomer kan føle, at de spilder den praktiserende læge tid på ikke-COVID-19-relaterede symptomer.
  • Desuden kan de antage, at væsentlige ikke-COVID-19-relaterede sundhedsydelser er begrænsede.
  • Sidst, men ikke mindst, kan de føle sig ængstelige over at blive inficeret med COVID-19, mens de besøger sundhedsfaciliteter.

Men også strukturelle forandringer i forbindelse med epidemien kan have spillet ind, vurderer forskerne:

  • Ligesom i Danmark har borgere i Holland universel adgang til vigtige sundhedsydelser, men den praktiserende læge skal stadig give henvisning til sekundær pleje. De fleste af konsultationerne hos praktiserende læger for ikke-akutte problemer blev i Holland skiftet til telehelse.
  • Den praktiserende læge har muligvis udsat de første undersøgelser for symptomer, der ikke umiddelbart er forbundet med en potentiel kræftdiagnose, hvilket fører til forsinkelser i yderligere diagnostiske henvisninger, vurderer forskerne.
  • Der blev afsat mange hospitalsressourcer til håndtering af COVID-19-pandemien. I Holland blev nationale screeningsprogrammer for bryst-, kolorektal- og livmoderhalskræft midlertidigt standset fra den 16. marts 2020.

 

Nyeste tal og nyheder om corona:

Tags: Kræft, corona

Like eller del denne artikel