”Jeg drak støt og roligt gennem hele døgnet. Også på mit arbejde i Frederiksberg Kommune. Dér drak jeg kaffe med brændevin, og kaffen fik mindre og mindre farve. Koppen indeholdt til sidst mest snaps. Jeg konsumerede i hvert fald en flaske om dagen. Når den var tom, drak jeg Underberg, Bonekamp og øl. Men jeg passede mit arbejde og kom aldrig for sent," fortæller Tonny Erichsen.

Uden antabus var jeg aldrig blevet ædru

I 2013 fik Tonny Erichsen stillet et ultimatum af sin søster: Enten holder du op med at drikke, eller du mister dine børn og resten af familien. Han valgte at takke ja til behandling. I tre år var han på Antabus i kombination med samtaler hos en terapeut. Den cocktail virkede.

Han har ikke rørt en dråbe alkohol i seks år.

”Jeg var aldrig stoppet med at drikke, hvis jeg ikke havde fået antabus. Terapi alene kunne ikke holde mig fra alkoholen. Så tilstrækkelig viljestærk var jeg langt fra. Men i kombination har de to former for behandling derimod gjort, at jeg i dag er ædru alkoholiker. Jeg har ikke rørt en dråbe i de seneste seks år,” siger han.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alkoholafhængige, der ønsker at stoppe helt med alkohol, får tilbudt acamprosat (Campral®) som supplement til samtalebehandling. Til alkoholafhængige, der ikke har afholdenhed som målsætning, bliver sundhedspersonalet anbefalet evt. at tilbyde naltrexon. Disulfiram (Antabus®) og nalmefen (Selincro®) bør kun tilbydes efter nøje overvejelse, da effekten er usikker, og der kan være bivirkninger.

Sundhedsstyrelsen, 2015

 

Anvend kun disulfiram som supplement til den strukturerede samtalebehandling til personer med alkoholafhængighed med ønske om afholdenhed, efter nøje overvejelse, da effekten er usikker og der kan være bivirkninger.

Sundhedsstyrelsen, 2018

 

I 2012 var livet mildt sagt noget værre møg for nu 57-årige Tonny Erichsen. Han var gået fra sin kæreste igennem fem år - følte sig ensom og ulykkelig.  Spiritussen og øllerne fyldte mere og mere.

”Jeg drak støt og roligt gennem hele døgnet. Også på mit arbejde i Frederiksberg Kommune. Dér drak jeg kaffe med brændevin, og kaffen fik mindre og mindre farve. Koppen indeholdt til sidst mest snaps. Jeg konsumerede i hvert fald en flaske om dagen. Når den var tom, drak jeg Underberg, Bonekamp og øl. Men jeg passede mit arbejde og kom aldrig for sent.”

Da Tonny Erichsens misbrug var på sit højeste, vågnede han om natten og måtte desperat afsted til den nærmeste døgnåbne tankstation for at hente Underberg. Han kørte ligeledes på cykel fra sit hjem i Herlev allerede klokken fem om morgenen – selvom han først skulle møde klokken syv på sin arbejdsplads på Frederiksberg. En tur som ellers tager omkring et kvarter. Men det var tvingende nødvendigt endnu en gang at slå et smut forbi en tankstation for at købe yderligere et kvantum Underberg. Dem skulle han styrke sig på, inden han kunne arbejde.

”På en eller anden måde bildte jeg alligevel mig selv ind, at jeg godt kunne fungere og styre mit liv. Når jeg hver 14. dag havde samvær med mine børn fra første ægteskab, drak jeg mindre. I det øjeblik de så tog hjem, skejede jeg ud igen. Og som sagt passede jeg mit arbejde.”

Min krop skreg efter alkohol

Familien og specielt Tonny Erichsens søster kunne dog i allerhøjeste grad mærke, at hendes bror havde forandret sig.

”Jeg var begyndt på at ringe til min søster midt om natten. Uden at have noget budskab, blot småsnak. Det skete ret ofte, og jeg kunne intet huske næste morgen. Det irriterede hende grænseløst. Senere har mine børn også sagt, at jeg i den periode blev lidt mere usoigneret. Jeg var aldrig frisk og skulle hele tiden have noget at drikke. Også på mit arbejde har de - efter jeg blev ædru – fortalt, at de kunne mærke, noget var galt. Heldigvis nåede jeg at stoppe drikkeriet, inden det kostede mig jobbet.”

17. februar 2013 blev Tonny Erichsen stillet over for et ultimatum. Hans søster og børn havde fået endegyldigt nok. Valget lød: Vil du se dine børn og din øvrige familie eller holder du fast i flasken. Han skulle bestemme sig her og nu. Og straks gå i behandling.

”Min første reaktion var, at det kunne jeg da sagtens selv klare. Jeg ville ikke i professionel behandling. Men jeg valgte efter lidt betænkningstid alligevel min familie. Denne her konfrontation skete en fredag, og min søster havde ordnet det sådan, at jeg skulle begynde i behandling hos Novavi om mandagen kl. 10. Den weekend blev et sandt helvede. Hun hældte al spiritus og øl, som jeg havde i mit hjem, ud i vasken, og hun tog mine penge, så jeg ikke var i stand til at købe nye forsyninger. Min krop skreg efter alkohol. Jeg rystede i en sådan grad, at havde jeg haft en kop piskefløde i hånden, var fløden blevet til skum. På trods af at jeg fik abstinensnedsættende medicin. Jeg var konstant rastløs og gik om aftenen ned til den lokale købmand for at høre, om jeg kunne købe på klods. Han sagde heldigvis nej.”

Samtaler om min livssituation

Mandag morgen mødte Tonny Erichsen først en læge. Derefter den behandler, der skulle hjælpe ham i de følgende tre år. Først om torsdagen, hvor hans krop var ren for alkohol, fik han for første gang Antabus. Dosis var sat til 800 mg. to gange om ugen. Efter et halvt år blev dosis sat ned til 600 mg og efter tre år stoppede han definitivt med at tage Antabus.

”Terapien har haft uendelig stor betydning for mig. Min terapeut og jeg talte bl.a. meget om, hvordan man kan komme væk fra tankerne om at drikke. Vi talte også om min livssituation. Om min følelse af ensomhed og det, at jeg at betragtede hele min tilværelse som noget lort. Jeg følte kun glæde, når jeg talte om mine børn.

Men uden Antabus var jeg helt sikkert begyndt at drikke igen. Den var en støtte – et hjælpemiddel. Jeg vidste jo, at hvis jeg drak samtidig med at jeg tog 800 mg. Antabus, kunne jeg risikere at dø. De to behandlingsformer komplementerede hinanden. De var det ideelle mix for mig.”

Tonny Erichsen beskriver sig selv i dag som en rigtig, rigtig glad mand uden alkohol. Han holder sig til at drikke alkoholfri rødvin.

”Jeg har fået nogle dejlige glade børn og har en kæreste. Min familie er stolt af mig, og jeg har et rigtig fint forhold til min søster. Vi taler sammen hver dag. Jeg lever et godt normalt liv og arbejder for organisationen Lænken. Sideløbende holder jeg også foredrag om min tilværelse, fortæller hvordan alkohol smadrede mit ”gamle” liv og var skyld i, at forholdet til min daværende kæreste gik i stykker. Da jeg holdt op med at drikke mistede jeg visse venner – dem jeg plejede at drikke med. Men de er blevet erstattet af nye, og via mit engagement i Lænken har jeg næsten også fået en ny familie.” 

 

 

LÆS OGSÅ:

Tags: antabus

Like eller del denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
  Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Ebbe Fisher - generelt 
  Mads Moltsen - gastrologi
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os

Redaktionen

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
  Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Ebbe Fisher - generelt 
  Mads Moltsen - gastrologi
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os