Blixt efter Thyroidhøring: ”Patienter skal have hjælp i det danske sundhedsvæsen”
Det er langt fra hensigtsmæssigt, hvis danske stofskiftepatienter tvinges ud på det sorte marked for at få fat på stofskiftemedicinen Thyroid - eller ikke kan gå til kontrol hos lægen, fordi de får medicinen. Det mener Liselott Blixt, som netop har afholdt høring i Folketingets Fællessal om Thyroid.
FAKTA om thyroid
Thyroid fremstilles ud fra tørret grise-skjoldbruskkirtel og indeholder derfor en kombination af T4 (levothyroxin) og T3 (liothyronin).
Man brugte indtil 1950´erne præparatet til behandling af lavt stofskifte. Herefter blev man i stand til at lave syntetisk T4, som blev den foretrukne behandling af patienter med lavt stofskifte.
Mange stofskiftepatienter bliver fuldt tilstrækkeligt behandlet med syntetisk T4, men der er en gruppe, der fortsat har symptomer trods behandlingen. Ligeledes findes der en gruppe patienter, der har symptomer på lavt stofskifte på trods af at skjoldbruskkirtlen danner tilstrækkeligt T4.
Nogle oplever at få det bedre ved behandling med Thyroid.
Formand for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt, (DF) vil efter tirsdagens høring gå i dialog med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om, hvordan fremtiden skal se ud for danske patienter med lavt stofskifte, som ønsker at anvende Thyroid.
”Høringen gik godt, men man kan godt se, at der er mange modstridende oplysninger i spil, når man drøfter Thyroid. På den ene side mener Lægemiddelstyrelsen, at lægerne kan udskrive Thyroid, men på den anden side står en patientgruppe, som ikke oplever, at det sker,” siger Liselott Blixt og uddyber, at det i dag kræver en særlig tilladelse, hvis en læge ønsker en patient i behandling med andet end standardbehandlingen, som er med såkaldt T4.
Blandt et af flere emner, som Liselott Blixt vil arbejde videre med, er, at hun ønsker, at det skal være muligt for danske patienter, som får Thyroid, at få taget blodprøver og gå til rutinetjek i det danske sundhedsvæsen, selv om de får medicinen. I øjeblikket er det et problem, at patienter henter Thyroid på det sorte marked og dermed samtidig udelukkes fra rutinetjek og blodprøver hos deres læge. Det betyder, at der er risiko for, at patienterne får Thyroid i alt for høje doser, som i sidste ende kan mindre om doping.
”Jeg mener, at vi skal hjælpe de patienter, der får Thyroid, så man følger op på dem løbende i vores sundhedsvæsen,” siger Liselott Blixt.
Derudover ønsker hun, at få de patienter med lavt stofskifte, som køber Thyroid på det sorte marked, inden for nogle kontrollerede rammer i sundhedsvæsenet.
”Jeg vil tage det op med sundhedsministeren,,” siger Liselott Blixt.
Liselott Blixt mener, at det skal være muligt for de patienter, som ønsker at få Thyroid at få det, men kun for dem, hvor det er relevant behandling.
”Det skal ikke være sådan, at man bare kan få Thyroid, fordi man har symptomer på lavt stofskifte. Man skal først udredes grundigt, og så skal man prøve den medicin, der foreligger. Behandling med Thyroid bør først være et valg, når alt andet er afprøvet,” siger Liselott Blixt, som gerne ser, at behandling med Thyroid bliver mere registreret, end det er i dag.
Hun efterspørger i høj grad en dialog mellem patienter, læger og sundhedsprofessionelle om, hvordan man finder den bedste løsning sammen.
”Lægerne skal lytte til patienterne, hvis de giver udtryk for, at de er dårlige. Mange patienter har en oplevelse af, at de bliver overhørt, når de giver udtryk for, hvordan de har det. Jeg forstår deres frustration, hvis de ikke føler, at de bliver hørt og taget alvorligt,” siger Liselott Blixt.
Liselott Blixt mener, at lægerne skal udskrive Thyroid til de patienter, der ønsker det og er i målgruppen, men de skal være klar over, at behandlingen er på eget ansvar. Alt det vil hun drøfte nærmere med sundhedsministeren.
Andre artikler om emnet:
Tags: thyroid