"Vi bør have en viden, som er uden fordomme, og som også omfatter præparater, der er godkendte i udlandet, men ikke nødvendigvis i Danmark," siger Liselott Blixt.

Forskere skal hjælpe patienter med lavt stofskifte

Behandling med stoffet thyroid bliver nu undersøgt i to forskningsprojekter. Det sker som led i regeringen og Dansk Folkepartis ønske om at styrke behandlingstilbud til stofskiftepatienter.

Mange stofskiftepatienter føler ikke, at de får den rette hjælp i sundhedsvæsenet. Derfor vælger flere at afprøve en behandling med stoffet Thyroid, som ikke er godkendt til behandling i Danmark. På flere måder minder håndteringen af thyroid om medicinsk cannabis - lægerne er imod, patienterne vil have det, og politikerne giver patienterne ret. 

FAKTA om thyroid

Thyroid fremstilles ud fra tørret grise-skjoldbruskkirtel og indeholder derfor en kombination af T4 (levothyroxin) og T3 (liothyronin).

Man brugte indtil 1950´erne præparatet til behandling af lavt stofskifte. Herefter blev man i stand til at lave syntetisk T4, som blev den foretrukne behandling af patienter med lavt stofskifte.

Mange stofskiftepatienter bliver fuldt tilstrækkeligt behandlet med syntetisk T4, men der er en gruppe, der fortsat har symptomer trods behandlingen. Ligeledes findes der en gruppe patienter, der har symptomer på lavt stofskifte på trods af at skjoldbruskkirtlen danner tilstrækkeligt T4.

Nogle oplever at få det bedre ved behandling med Thyroid.

Derfor tog sundhedsminister Ellen Trane Nørby og sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti i efteråret 2018 initiativ til at afsætte 17 millioner kroner til bedre tilbud om udredning, behandling og kontrol for stofskiftepatienter – også hvis man selv er startet på en behandling med thyroid.

Heraf er der afsat fem mio. kr. til forskning i medicinsk behandling af patienter med lavt stofskifte. To forskningsprojekter har foreløbig fået tildelt midler den særlige bevilling.

”De to forskningsprojekter vil give ny værdifuld viden om medicinsk behandling af lavt stofskifte med bl.a. thyroid. Den viden vil forhåbentlig på sigt kunne løfte behandlingen af netop den gruppe af patienter med lavt stofskifte, som ikke har gavn af gængs behandling, og som længe har følt sig overset. Det er vigtigt, at vi får mere viden om effekten af eksisterende, godkendte lægemidler mod lavt stofskifte sammenlignet med lægemidler med thyroid, som blandt andet er godkendt og markedsført som lægemiddel i Canada”, siger Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Og Liselott Blixt siger:

”Mange patienter med lavt stofskifte føler sig sat ekstra under pres, når de opdager, at den behandling, de modtager, ikke virker på dem. Derfor skal vi have øget vores viden om behandlingsmetoder og præparater, så vi kan fjerne usikkerheden fra en gruppe patienter, som stadig må leve i uvished om den rette behandlingsmetode. Der er tale om en sygdom, som er meget individuel, og som derfor må angribes fra flere sider – men vi bør have en viden, som er uden fordomme, og som også omfatter præparater, der er godkendte i udlandet, men ikke nødvendigvis i Danmark”.

Lægemiddelstyrelsen har udpeget følgende to projekter til at få del i puljemidlerne:

Overlæge, prof. dr. med. Steen Bonnema fra Odense Univeristetshospital tildeles 4.075.000 kr. til et projekt, som har til formål at sammenligne den gængse behandling af lavt stofskifte med kombinationsbehandling (T4 og T3) og thyroid. Projektet inddrager stofskiftepatienter med registreret lavere livskvalitet end baggrundbefolkningen trods behandling. Det har fokus på patientens egen oplevelse af effekten af de tre behandlingstyper. Samtidig måles flere forskellige hormoner med betydning for stofskiftet. Målingerne afsløres dog først for forskerne sidst i projektet for ikke at påvirke resultatet.

Overlæge, lektor Birte Nygaard, Herlev Gentofte Hospital, tildeles 925.000 kr. til et projekt, der har til formål at sammenligne kombinationsbehandling og thyroid. Desuden inddrages canadiske erfaringer med behandling med Thyroid.

Liselott Blixt fortalte i december Sundhedspolitisk Tidsskrift, at hun planlægger at afholde en høring i begyndelsen af 2019. Her skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) efter planen deltage foruden læger og endokrinologer.

"Jeg ville gerne have haft, at høringen skulle have været i dag, men tiden blev knap, så vi satser i stedet på, at det bliver 26. februar. Nogle af de afsatte midler til forskning går til to forskere. Men resten af midlerne afventer vi med til efter høringen," skriver Liselotte Blixt i en mail.

 

 

LÆS OGSÅ:

Tags: thyroid, stofskifte

Like eller del denne artikel