Svend Lings kendes skyldig igen og får skærpet sin straf

Den kontroversielle, pensionerede læge Svend Lings har fået skærpet sin straf for medvirken til selvmord i landsretten i Odense. Han fik 40 dages betinget fængsel i retten i Svendborg - nu får han 60 dages betinget fængsel i Østre Landsret, hvor tre domsmænd og tre juridiske dommere dømte.

Svend Lings havde håbet på at blive frifundet i landsretten. Ifølge Svend Lings har han kun rådgivet ud fra den selvmordsvejledning, han har offentliggjort på sin hjemmeside, og som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) selv har erklæret fuld lovlig over for Folketinget.

Anklageren gik derimod efter en langt hårdere straf. Anklageren mente, at Svend Lings skulle have fire måneders fængsel pr. forhold, hvilket ville betyde, at Svend Lings skulle have ialt 12 måneders fængsel og Frits Schjøtt fire måneders fængsel.

Frits Schjøtt er en pensioneret psykiater og var sammen med Lings tiltalt for at have assisteret en mand, som forsøgte at begå selvmord, hvilket ikke lykkedes, da manden tog medicinen på en forkert måde.

Både Lings og Schjøtt blev fundet skyldige i forsøg på medvirken til mandens selvmordsforsøg, og anklageren mente, at også Schjøtt  skulle have fire måneders fængsel for det ene forhold. Frits Schjøtt fik 14 dages betinget fængsel i byretten, men fik den straf skærpet til 20 dages betinget fængsel i landsretten.

Svend Lings stod derudover tiltalt i to sager. I byretten blev han frifundet for at have udskrevet 100 milligram af stoffet Fenemal til den århusianske, tidligere brilledesigner Jørgen Vesterby Mikkelsen. Brilledesigneren ønskede med familiens accept at få hjælp til at dø, og der blev lavet en dokumentar på TV2 om hans ønske. Efter en hjerneblødning i 2013 havde den tidligere så succesfulde forretningsmand mistet lysten til at leve. Han var blevet lam i det meste af kroppen, og bundet til en kørestol fik han sine dage til at gå med at se film og sove.

Byreten frifandt Svend Lings i den sag, da den ikke fandt det bevist, at han havde formidlet medicin til Jørgen Vesterby Mikkelsen, og retten lagde blandt vægt på, at han på det tidspunkt ikke kunne udskrive medicin. Men landsretten var ikke enig med byretten. Fem af de seks dommere mente, at Jørgen Vesterby Mikkelsen begik selvmord med medvirken fra Svend Lings. En dommer mente, at der ikke var ført bevis for, at Svend Lings var skyldig i det forhold.

Svend Lings stod også tiltalt for at have medvirket til, at en 85-årig kvinde fra Hørsholm begik selvmord i august 2018.

Svend Lings vari den forbindelse anklaget for ved i tiden mellem den 17. juli 2018 kl. 23.52 og den 6. august 2018 kl. 12.54, via mailkorrespondance, at have vejledt den 86-årige kvinde om metoder til at begå selvmord på. H

Datteren har fortalt til Sundhedspolitisk Tidsskrift, at moderen havde spurgt Lings om, hvor vidt det ville være en god ide at bruge en plastikpose, hvortil han svarede: "Hvis du kan gennemføre det, vil du være 100 % sikker. Husk i givet fald, at der skal en elastik om halsen.” Derefter skrev hun: Tak for dit klare svar. Jeg føler, at det her er en meget ensom proces og håber, at jeg kan finde mod. Derpå skrev han tilbage: "Hvor jeg forstår dig", hvortil hun med store bogstaver skrev: "TAK".

Både byretten og nu også landsretten fandt Svend Lings skyldig i at medvirke til kvindens selvmord. Retten fandt det bevist, at han ved at rådgive kvinden, herunder bekræftede hendes valg af medicinske produkter samt en supplerende selvmordsmetode, havde udført en så konkret medvirken, at han var skyldig.

Ifølge TV2Fyn overvejer Svend Lings, om sagen om medvirken til selvmord skal for Højesteret.

Tags: Svend Lings, aktivdoedshjaelp

Like eller del denne artikel