Medicinrådet sagde nej, nu får Spinraza medicinens Nobelpris

NYHEDSKOMMENTAR. Et lægemiddel, som Medicinrådet har vurderet til at savne evidens, og som danske eksperter mener har beskeden effekt, er blevet valgt som verdens bedste lægemiddel i sin klasse, skriver chefredaktør for Sundhedspolitisk Tidsskrift, Kristian Lund, i denne kommentar.

Prisuddelingen kaldes – og det er i fuldt alvor – medicinens Nobelpris, Prix Galien, og i sidste uge blev den uddelt ved en storstilet ceremoni i Dakar, Senegal – og det en særlig pointe i, at det denne gang foregik i et udviklingsland. Netop det handler nye lægemidler også om.

Kåringen sker hvert andet år, og denne gang gik prisen for vigtigste biologiske lægemiddel til, ja, man tror det næppe, Spinraza, lægemidlet til muskelsvindsygdommen SMA, som det danske Medicinrådet valgte at nedprioritere i forhold til vores nabolande Sverige og Norge og Tyskland . Årets anden, Prix Galien, gik til Jardiance, SGLT2-hæmmeren til behandling af type 2 diabetes, og det lægemiddel er jo for længst blevet dagligdag i det danske sundhedsvæsen.

Hjemme i Danmark løftes der næppe et øjenbryn over den slags priser. Medicin sælger ikke mange billetter i Danmark. Faktisk er der al mulig grund til at tro, at øjnene tværtimod blev lukket demonstrativt i visse kredse. Formanden for Medicinrådet, Steen Werner Hansen og medformand Jørgen Schiøler Kristensen, synes eksempelvis næppe, at det er interessant, at et lægemiddel, som Medicinrådet har vurderet til at savne evidens, og som disse danske eksperter mener har beskeden effekt, vælges som verdens bedste lægemiddel i sin klasse.

Spinraza var ellers oppe imod en række fantastiske lægemidler, f.eks. Janssens Darzalex. som jo i den grad er både godkendt og taget i brug i Danmark. Spinraza blev også foretrukket fremfor BMS’s succesfulde Opdivo, Tagrisso fra Asta Zeneca, Entyvia fra Takeda og mange andre fremragende lægemidler, som for længst er taget i brug i Danmark.

Men den vurdering er ikke delt i Danmark, som har valgt en ekstremt restriktiv ibrugtagning til en ellers voldsomt krævende sygdom, som tager livet af små børn.

Hvem pokker er det så, der valgte at give prisen til disse lægemidler? Komiteen bag disse priser er sammensat af førende professorer ved europæiske topuniversiteter eller cheflæger ved nogle af de mest betydende hospitaler i Europa – ingen af disse medlemmer vil skamme sig i selskab med det danske Medicinråd.

Prix Galien bakkes i øvrigt også op af en række respekterede politikere, f.eks. Barrack Obama og den tidligere generalsekretær for FN, Ban Ki-moon. En hel række af amerikanske præsidenter Bill Clinton og Jimmy Carter foruden netop afdøde John McCain.

Prisen uddeles med mellemrum i 16 andre lande over hele kloden - blandt andet også i USA 25. oktober, hvor IDHIFA (mod modstandsdygtig akut myeloid leukæmi) fra Celgene og Agios Pharmaceuticals vandt prisen for bedte farmakologiske produkt. Her delte Yescarta fra Kite (mod to typer B-celle lymfoma) og Kymriah fra Novartis (mod modstandsdygtig akut lymfomatisk leukæmi) prisen for bedste bioteknologiske produkt.

Tags: Spinraza, spinal muskelatrofi

Like eller del denne artikel