Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Praksislæge skal bestyre Tina Horsteds jyske filial

Praktiserende læge Bent Damgård stopper i sin praksis og skal bestyre en klinik, som smertespecialisten og "cannabislægen" Tina Horsted åbner i Kolding midt i december.

Ny bog:

SANDHEDERNE OM MEDICINSK CANNABIS

af Maria Cuculiza

Udkommet 15. november 2018 på Forlaget Medicinske Tidsskrifter

Antal sider: 262

Pris: 289 kroner

Kan bestilles på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller hos din boghandler

Kan også købes nu på Saxo.dk og imusic.dk  

Bent Damgård, som i det seneste år er blevet kendt som en af de få læger herhjemme, som udskriver medicinsk cannabis, stopper 1. december som praktiserende læge i Kolding.

Egentlig havde 65-årige Bent Damgård først tænkt sig at stoppe som praktiserende læge om to år. Han havde endda lavet en plan for et generationsskifte, men nu er planerne blevet fremskyndet. Det sker efter måneders uoverensstemmelse med praksissens andre læger, som ikke har ønsket at udskrive medicinsk cannabis.

“Det har været den sjoveste og bedste klinik, og jeg ville ønske, at jeg først skulle stoppe om to år, men omvendt forstår jeg også godt mine søde kolleger og deres modstand mod medicinsk cannabis,” siger Bent Damgård.

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis, som begyndte i januar i år, har modtaget stor kritik fra størstedelen af de danske læger. Dels fordi lægerne ikke selv har været med til at udforme forsøgsordningen, og dels fordi der ikke er evidens for virkning og bivirkninger af den medicinske cannabis. Det har fået bl.a. Dansk Selskab for Almen Medicin til at opfordre praktiserende læger til helt at undlade at benytte sig af ordningen.

Det har Bent Damgård nu gjort alligevel.

Ca. halvdelen af de omkring 25 patienter, han har behandlet med medicinsk cannabis i praksissen, haft positiv effekt af det, vurderer han.

“Man skal som patient ikke tro, at det er vidundermiddel, og en del har ingen effekt af det. Men nogle har, og det kan være patienter, som ellers ikke har effekt af konventionel medicin,” siger han.

Privat har Bent Damgård også en stor gård at passe, men han får nu ikke tid til kun at hellige sig den, når han stopper som praktiserende læge. Han skal nemlig bestyre den københavnske smertelæge Tina Horsteds jyske filial, som hun åbner i Kolding i december.

“Det bliver nok overvejende patienter, som skal have medicinsk cannabis, som jeg skal tage mig af,” siger Bent Damgård, som også været i “praktik” i Tina Horsteds klinik i København.

Han føler sig godt klædt på til at behandle med medicinsk cannabis og har bl.a. været til store kongresser om emnet i henholdsvis Køln, Toronto og Wien, ligesom han har været på kursus i palliativ medicin i Tyskland og her talte med professor Sven Gottschling fra universitetshospitalet i Hamburg. Gottschling behandler 1200 terminale patienter med cannabis-baseret medicin og har ifølge Damgård bemærkelsesværdige resultater.

“Som læge er det næsten forbudt at sige noget positivt om medicinsk cannabis. Man vil ikke forbindes med noget, som handles på Christiania, og derfor undskylder man det nogle gange med, at der ikke er evidens. Det er også korrekt, at den hårde evidens, det klokkerene bevis, mangler, men efterhånden er der mange undersøgelser, hvor man kan påpege effekt. F.eks. blev der tidligere i år i European Journal of  Internal Medicine offentliggjort en artikel fra Israel med 2700 patienter, der ret klart viste, at cannabis havde positiv virkning på  livskvaliteten for alvorligt syge ældre over 65 år. Men det har været svært at lave forsøg, fordi stofferne har været ulovlige,” siger Bent Damgård.

Han forventer, i hvert fald i starten, at være i den nye, private klinik i Kolding en dag om ugen. Og han håber på, at priserne for både  medicinsk cannabis og udgiften til privatkonsultationer med  tiden vil kunne nedsættes.  

Tags: Medicinsk cannabis, cannabis

Del artikler