Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Over 800 danskere får nu udskrevet medicinsk cannabis af lægen

Antallet af læger, som udskriver medicinsk cannabis, stiger og stiger. Det sker trods stadig modstand fra flertallet af læger, som fortsat nægter at udskrive medicinsk cannabis, fordi de mener, at der mangler evidens for, at det virker. 

Ny bog:

SANDHEDERNE OM MEDICINSK CANNABIS

af Maria Cuculiza

Udkommer 15. november 2018 på Forlaget Medicinske Tidsskrifter

Antal sider: 262

Pris: 289 kroner

Kan bestilles på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller hos din boghandler

Kan også købes nu på Saxo.dk og imusic.dk  

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis har nu været i gang i 10 måneder, og tal fra det Fælles Medicinkort viser, at 8. oktober havde 186 læger udskrevet medicinsk cannabis omfattet af forsøgsordningen til i alt 833 unikke danske patienter.

Det skriver Maria Cuculiza i den helt nye bog “Sandhederne om medicinsk cannabis”, der udkommer i dag, 15. november, på Forlaget Medicinske Tidsskrifter.

Det har i forhandlingerne om ordningen været vurderingen, at 500 patienter ville få udleveret medicinsk cannabis i løbet af det første år, og det tal er altså nu næsten fordoblet tre måneder før nytår.

Patienter skal ikke købe på Christiania

En af de læger, som engang imellem vælger at udskrive medicinsk cannabis, er professor og overlæge ved Aalborg Universitetshospital, Asbjørn Drewes:

”En del af mine patienter anvender cannabis. De fleste af dem har købt det inden forsøgsperioden gik i gang, og nogle får det hos os,” siger han i den nye bog.

“Vi udskriver ikke til særligt mange på grund af den manglende dokumentation. Men jeg vil hellere udskrive en recept, end at de køber på Christiania, hvor ingen ved, hvad de får. Men for at vi læger skal kunne lægge ryg til recepten, tester vi dem i kontrollerede forsøg og har dem under tæt kontrol for effekt og bivirkninger i afdelingen,” siger han og fortsætter:

”Nogle af vores patienter med smerter i mave-tarm-området reagerer godt på cannabinoiderne. De siger, at de har færre smerter, er ikke smertefrie, men har færre smerter. Nogle af dem kan derfor nedsætte deres forbrug af f.eks. opioider. Og det må vi acceptere, selvom vi ikke ved hvorfor, og selvom de få kliniske studier, der er af smerter på indre organer, viser, at det ikke virker. Men det virker for dem, og vi forsøger at finde ud af hvorfor. Det er svært, og reelt ved jeg ikke ret meget om rå medicinsk cannabis, for det er der ingen, som gør.”

Evidensbegreb under pres

Men det støt stigende antal læger, som udskriver cannabis, rykker ikke ved de lægefaglige bekymringer for evidensen i Lægeforeningen. Formanden Andreas Rudkjøbing siger i bogen “Sandhederne om medicinsk cannabis”:

”Generelt er evidensbegrebet under pres. Det gælder for alle områder - ikke kun sundhedsområdet. Enkelthistorier tillægges ofte samme vægt som myndigheders grundige faglige gennemgang af den tilgængelige viden. Vores udfordring i cannabisdebatten har været at kommunikere, at man ikke kan bygge et moderne sundhedsvæsen på de gode patienthistorier alene, men at der er behov for mere eksakt viden. Jeg kan godt forstå, at patienter, som har positive oplevelser med medicinsk cannabis, først og fremmest fokuserer på dem. Men jeg er skuffet over, at landets sundhedspolitikere ikke vægter evidens tungere. Det er uansvarligt og uforståeligt.”

Tags: Medicinsk cannabis, cannabis

Del artikler