Marianne Nord Hansen.

Senfølgerforeningen: "Overlevere efter børnekræft bliver ikke rustet til et liv med senfølger”

I Senfølgerforeningen har de en telefonlinje, hvor tidligere kræft-patienter kan ringe ind. De oplever nu langt flere henvendelser end tidligere fra forældre, bedsteforældre eller andre pårørende til børn og unge som har haft kræft. Børnene er på den anden side af kræften og har ofte været det i flere år, men de kæmper typisk med mange og voldsomme senfølger, fortæller formanden Marianne Nord Hansen.

”Typisk fortæller børnene og de unge, at de har smerter, at de er trætte og depressive og oplever kognitive funktionsnedsættelser som for eksempel hukommelses- og koncentrationsbesvær. Ofte bliver senfølgerne mere belastende, som tiden går, og mange af dem magter ikke uddannelse, arbejdsliv og parforhold.”

Senfølgerne har altså typisk voldsomme konsekvenser for overlevernes liv og dertil kommer, at de ikke ved, hvor de skal henvende sig for at få hjælp, fortæller Marianne Nord Hansen:

”Overleverne efter børnekræft er en overset gruppe. De er for længst ude af systemet, og der bliver ikke rapporteret på deres senfølger. Imens de var i behandling for deres kræftsygdom, er de ikke blevet rustet til et voksenliv med senfølger.”

Børnene ender som kastebolde, fortæller Marianne Nord Hansen, fordi ingen rigtig ved, hvor de kan henvises til for at få hjælp. Flere af dem, som Senfølgerforeningen er i kontakt med, er blevet tilbudt førtidspension:

”Men når man er ung og står med livet foran sig, så er det naturligvis det sidste, man ønsker.”

 

LÆS OGSÅ:

Fakta om børnekræft og senfølger

  • I Danmark får omkring 200-250 børn mellem 0 og 18 år hvert år kræft. Blandt dem er omkring 150 mellem 0 og 15 år. Antallet af børn, der får kræft, har de seneste år været konstant.
  • 85 procent af de børn, der i dag får kræft, overlever deres sygdom.
  • I de nordiske lande findes der i dag omkring 25.000 overlevere efter børnekræft. Det svarer til 0,1 procent af den nordiske befolkning. I Danmark er der omkring 5.000 overlevere.
  • Børn, der overlever kræft, har en tre gange forhøjet risiko for at få en anden kræftsygdom senere i livet. Den øgede risiko er størst de første tyve år efter den oprindelige kræftdiagnose, og den er højest for patienter, der har fået deres diagnose inden for de seneste 25 år, hvor behandlingen med kemoterapi og strålebehandling er intensiveret.
  • Tal fra senfølgeklinikken på Rigshospitalet viser, at fordelingen af senfølger og deres sværhedsgrad er som følger: 30 procent har ingen gener, 30 procent oplever mindre gener, der ikke nedsætter livskvaliteten væsentligt, for eksempel tandskader, 30 procent oplever alvorlige problemer som for eksempel nedsat syn og infertilitet – og 10 procent er så skadede, at de ikke kan leve et selvstændigt liv.

 

Kilder: Børnecancerfonden.dk, professor og overlæge Jeanette Falck Winther, Kræftens Bekæmpelse

Tags: Kræft, kræftoverlevere

Like eller del denne artikel