Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Stadig tårnhøjt forbrug trods demenshandlingsplan: Hver femte med demens får antipsykotisk medicin

Det er et problem, der har været talt om læge - men særligt nogle steder i landet får for mange med demens stadig antipsykotisk medicin. Selv om det er stik imod anbefalingerne.

Region Hovedstaden ligger højst i statistikken, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Men forbruget er generelt for højt, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Antipsykotisk medicin kan give alvorlige bivirkninger såsom ufrivillige bevægelser, blodpropper, hjerteproblemer og overdødelighed. Og mennesker, der lider af demens, er særligt udsatte for at udvikle bivirkninger.

Derfor bør antipsykotika være den absolutte undtagelse til mennesker med demens, og kun hvis ”patienten trods anden behandling fortsat er forpint eller til betydelig gene eller fare for sig selv eller andre” skal antipsykotisk medicin overvejes.

Men tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at på landsplan har hver femte med en demens diagnose indløst mindst én recept på antipsykotisk medicin i 2017. Helt præcist 19 pct.

”Det er værste er sådan set, at det her ikke er nogen nyhed. Forbruget har ligget ret stabilt de sidste fire år og er kun faldet én pct. fra ’16 til ’17. Det er noget skidt både på grund af bivirkningerne, men også fordi det antipsykotisk medicin aldrig må blive det ‘lette valg’ i en behandlingssituation ”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i en pressemeddelse.

Det er et af regeringens og satspuljepartiernes tre mål i den nationale demenshandlingsplan, der kom i januar 2017, at forbruget af antipsykotisk medicin til mennesker med demens skal halveres frem mod 2025.

”Vi er stadig i gang med udmøntningen af demenshandlingsplanen. Og vi kan ikke forvente at hele billedet ser anderledes ud i morgen, fordi det her kræver en kulturændring. Det er også derfor vi bl.a. har sat en monitorering i gang, som kan kaste mere lys over lægernes udskrivningsmønster og lokale forskelle”, siger Ellen Trane Nørby.

Der er store regionale og kommunale forskelle på, hvor mange med demens, der får antipsykotika:

Region Hovedstaden: 22 pct., Region Midtjylland: 19 pct., Region Syddanmark: 19 pct., Region Sjælland: 16 pct. og Region Nordjylland: 14 pct.

”Det er altså et problem, at der er så stor forskel på at være demenspatient afhængigt af, hvor man bor i landet. Jeg vil stærkt opfordre kommuner, regioner og læger, der står for behandlingen, til at lære af hinanden, så vi kan få forbruget ned”, siger Ellen Trane Nørby.

Tags: demenshandlingsplan, demens

Del artikler