Smertelæge: Patienterne afvises allerede i venteværelset

Lægernes modstand mod at forsøge behandling med medicinsk cannabis betyder, at behovet langt fra dækkes, fortalte anæstesilæge Tina Horsted ved en høring tirsdag på Christiansborg.

Anæstesilæge Tina Horsted har i øjeblikket et års ventetid i sin smerteklinik i Farvergade i København. Hun er blevet den læge, smertepatienter søger til, når deres egen læge ikke vil udskrive medicinsk cannabis på trods af, at de konventionelle godkendte lægemidler ikke fjerner smerterne, og det sker, at hun tager imod dødssyge patienter på gaden, som er kommet kørende i en liggende sygetransport fra Jylland, fordi de ikke har set anden mulighed, fortalte hun ved en høring om forsøgsordningen med medicinsk cannabis tirsdag på Christiansborg.

”Man har ikke på et eneste tværfagligt smertecenter i hele Danmark valgt at tilbyde behandling med medicinsk cannabis eller magistrel cannabis, og der er kun få hospitalsambulatorier, der behandler kemopatienter med kvalme og opkastninger, og få palliative afdelinger, der tilbyder behandling med medicinsk cannabis,” sagde Tina Horsted.

Hendes to smerteklinikker kan i alt håndtere 3.200 patienter, og siden 2016 har i alt 2.703 patienter fået magistrelt fremstillet THC eller CBD, og i forbindelse med forsøgsordningen har klinikkerne haft 416 patienter i behandling med et af de cannabispræparater, som foreløbig er blevet godkendt og markedsført, fortalte hun ved høringen. Det svarer til omkring 70 procent af de patienter, der har fået medicinsk cannabis som led i forsøgsordningen, og ifølge Tina Horsted kommer mange af patienterne til hende med den samme historie om at være blevet afvist ved egen læge.

”Afvisningen starter ofte i venteværelset, hvor der er hængt et manifest op om, at man ikke kan få medicinsk cannabis her. Nogle har problemer med at blive henvist til en smerteklinik, fordi egen læge har svært ved at se indikationen for det,” sagde Tina Horsted.

Risikoen ved det er ifølge hende, at patienterne søger såvel produkter som råd på det illegale marked.

”Over halvdelen af vores patienter har været på internettet at handle, og det, der sker i øjeblikket, er, at patienterne henter rådgivning hos ’Viola på forhåbningsholms allé’, og det er et stort problem,” sagde Tina Horsted.

 

 

Ny bog:

SANDHEDERNE OM MEDICINSK CANNABIS

af Maria Cuculiza

Udkommer i november 2018 på Forlaget Medicinske Tidsskrifter

Antal sider: ca. 250

Pris: 289 kroner

Kan forudbestilles på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tags: Medicinsk cannabis, cannabis

Like eller del denne artikel