"Med den historik, regionen har, og al den snak, der har været om arbejdsforholdene i regionen, mener vi ikke, at det er tiden til at pille ved de muligheder, medarbejderen har for at sige noget," siger gruppeformand for Venstre, Thyge Nielsen. - Foto: Region Syddanmark/Jakob Fynsk

Politikere fastholder whistleblower-ordning trods modstand fra ansatte

Trods modstand fra de ansatte holder et flertal af politikerne i Region Syddanmark fast i whistleblowerordningen.

Det skriver Jyske Vestkysten.

Ordningen blev indført i marts 2016 i kølvandet på sager omkring tidligere regionsrådsformand Carl Holst og den daværende direktion. Ordningen er til brug for anonyme henvendelser fra regionens medarbejdere om strafbare forhold såsom tyveri, bedrageri og misbrug af økonomiske midler. Ansatte med mistanke om noget sådan har kunnet henvende sig til administratoren af ordningen, Deloitte, via en hjemmeside. Hidtil har ordningen været dobbeltanonym, så hverken Deloitte eller regionen har kunnet se informationer om anmelderen. Fremover vil Delotte dog have mulighed for at vende tilbage til anmelderen med opklarende spørgsmål.

Et flertal i forretningsudvalget bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance og Enhedslisten anbefaler over for regionsrådet, der mødes i dag, mandag, at beholde ordningen.

Medarbejderne har ellers fra begyndelsen været imod den, som siden begyndelsen er blevet brugt omkring 20 gange.

Lidt over halvdelen af alle henvendelser falder uden for ordningen, da de handler om f.eks. utilfredshed med en kollega, en leder eller dårligt arbejsmi.

Forud for forretningsudvalgsmødet sendte medarbejdersiden dens syn på whistleblowerordningen til politikerne. Ifølge medarbejderne lægger ordningen op til ’en kultur med mistillid’. De henviser til, at hovedparten af de i alt ti henvendelser, som falder inden for ordningen, har været anonyme, så ingen har kunnet følge op på dem. De tip, man har kunnet følge op på, har vist sig grundløse.

"Medarbejdersiden finder det urimeligt, at man helt omkostningsfrit har mulighed for at kaste mistanke på uskyldige medarbejdere, der ikke har nogen mulighed for at forsvare sig over for den, der har rejst mistanken. Det er ikke tillidsvækkende og gavner ikke arbejdsmiljøet", skriver de ansatte ifølge Jyske Vestkysten.

Men politikerne holder altså fast.

”Med den historik, regionen har, og al den snak, der har været om arbejdsforholdene i regionen, mener vi ikke, at det er tiden til at pille ved de muligheder, medarbejderen har for at sige noget, siger gruppeformand for Venstre, Thyge Nielsen.

De Konservatives leder i regionsrådet, Lasse Krull, fastholder, at systemet er vigtigt:

”En udgift på 20.000 kroner årligt ikke meget i forhold til de sager, der har været,” siger han til avisen.

Tags: whistleblower, Region Syddanmark, Thyge Nielsen

Like eller del denne artikel