Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Antallet af chefer og administratorer boomer

Antallet af ’kolde hænder’ i regionerne er steget med 30 procent. Samtidig skal sundhedspersonalet tage sig af mere og mere kontrolarbejde. Regionernes formand, Bent Hansen, afviser, at der skulle være tale om ’overadministration’.

Det skriver Berlingske.

På ti år fra 2007-2017 er antallet af administrativt ansatte målt i årsværk steget med 30 procent i landets regioner. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv, som konkluderer at det »tyder på, at de administrative udgifter i regionerne løber løbsk« og samtidig efterlyser et paradigmeskifte i styringen af den offentlige sektor.

I samme periode er antallet af læger, sygeplejersker, social og sundhedspersonale kun steget med knap otte procent. Det vil sige, at det administrative personale er vokset næsten fire gange mere end det sundhedsfaglige. I samme periode er antallet af chefer i regionerne steget endnu mere, nemlig med 38 procent.

”Samtidig bliver der læsset flere og flere administrative opgaver over på de varme hænder, så de ser færre patienter. Det er, som jeg ser det, den værste udvikling.”

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi

»Samtidig bliver der læsset flere og flere administrative opgaver over på de varme hænder, så de ser færre patienter. Det er, som jeg ser det, den værste udvikling,« siger professor i sundhedsøkonomi, Jes Søgaard. Han siger til avisen, at det er hans subjektive vurdering, at der er kommet en overadministration af sygehusene inden for de seneste 10-15 år.

Overlæge og klinikchef på Rigshospitalet Liselotte Højgaard har netop udgivet bogen »Hvordan får vi verdens bedste sundhedsvæsen?«, hvori hun beskylder de danske sygehuse for at være overadministrerede. Djøfferne har taget magten fra det sundhedsfaglige personale og skabt et dysfunktionelt hospitalsvæsen, mener hun.

I de budgetter, som netop er lagt for regionernes økonomi i 2017, har man sparet en smule på det administrative personale, viser tal fra Danske Regioner. Region Hovedstaden har således sparet 115 millioner kroner næste år. Heraf 13 millioner kroner på administration.

Regionernes formand, Bent Hansen (S), siger, at han er træt af »den unuancerede diskussion om kolde og varme hænder« og afviser, at de danske sygehuse er overadministrerede.

En del af forklaringen på stigningen kan ifølge Bent Hansen tilskrives opførelsen af supersygehusene. Desuden har det medført mere administration, at man har samlet indkøb over hele landet i en fælles organisation. Endelig peger han på, at sygehusene i stort omfang er blevet digitaliserede, hvilket har resulteret i flere IT-medarbejdere.

»Debatten trænger til at blive konkretiseret i stedet for at køre på slagord,« siger Bent Hansen til Berlingske.

Bent Hansen, overadministration, kolde hænder, administration

Del artikler