Hun har snydt og bedraget præsident, medier, læger og patienter i årevis

Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

19-årige Elizabeth Holmes fik i 2003 en ide til at forenkle og forbedre blodprøver, og fra hun var 21 år strømmede de medicinske investorer til med millioner af dollar. I 2015 blev hendes diagnostiske forretning vurderet til en værdi af ni milliarder dollars. Men i dag er hun på vej i  fængsel anklaget for økonomisk fup og bedrageri overfor investorer, læger, hospitaler og patienter.

Alt hvad hun påstår om sin opfindelse til blodprøvetagning og sit diagnostiske firma, Theranos, har angiveligt gennem mere end 10 år været én stor fashionabel løgnehistorie fra ende til anden.

Det fastslår i hvert fald den to gange Pulitzerprizevindende journalist fra Wall Street Journal, John Carreyrou, som har brugt tre år på at afsløre hende og firmaet Theranos i sin uhyre velresearchede, blændende skrevne og ligeså skræmmende bog “Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup,”. Konklusionen er, at den unge og altid sortklædte, scenevante medicinske opfinder og it-entreprenør i virkeligheden ikke havde noget tøj på, og at hun har været velvidende om, at mange af hendes en million patienter har fået helt forkert besked om deres blodprøver.  

Elizabeth Holmes, som droppede ud fra Stanford University som 19 -årig efter et års studie af bioengineering, og hvis oldefar var en dansk læge, vandt sine investorers tillid og åbne tegnebøger ved hjælp af løgne, entusiasme og - især i de første år - ikke mindst på grund af sin far, Christian Rasmus Holmes stærke politiske forbindelser i Washington.

Ifølge Carreyrou bildte hun i strid med virkeligheden omverdenen ind, at hun ved at applikere nano- og mikroteknologi kunne aflæse mellem 30 og 70 forskellige resultater i blodprøver bestående af kun en dråbe blod taget fra fingeren gennem et særligt plaster og ved hjælp af en smertefri nano-nål. Plasteret indeholdt desuden en mikrochip, som analyserede blodet med det samme og straks kunne sende informationerne til patientens læge. Hendes apparatur, der lød navnet Edison, ville desuden gennem blodprøven også kunne monitorere bivirkninger fra medicin - uanset om medicineringen foregik hjemme hos patienten, på hospitaler, i særlige dertil indrettede walk-in klinikker eller i farmaindustriens medicinske forsøg.

Men uanset at Holmes diagnostiske blodprøvetagning fra første til sidste dag var et fantasme hørende til i en science fiction roman, lykkedes det hende alligevel at snøre nogle af landets mest velhavende investorer og indflydelsesrige sundhedsaktører i et omfang, så hun i 2015 havde 800 ansatte, som i øvrigt ikke anede og heller ikke måtte vide, hvad hinanden lavede. Ligesom hun også havde succes med at overtale nogle af USA’s mest kendte politikere som for eksempel forhenværende præsident Bill Clinton, forhenværende udenrigsminister Henry Kissinger, forhenværende vicepræsident Joe Biden og forhenværende finans- og senere udenrigsminister George Schultz til enten at promovere sig eller til at sidde i Theranos’ bestyrelse eller rådgivende panel.

Også de amerikanske medier hoppede på hendes limpinde og hyldede hende som det kvindelige medicinske svar på Steve Jobs og Bill Gates – et vidunderbarn, som ville revolutionere, optimere og demokratisere blodprøvetagning, så patienter og læger kunne få hurtigt besked – blandt andet på de walk-in-klinikker som apotekerkæden Walgreen etablerede til formålet, og i hvilke tusinder af patienter ifølge Carreyrou gennem årene har fået forkerte blodprøveresultater, eftersom Holmes innovative apparatur aldrig kom til at fungere og således allerhøjest eksisterede i hendes fantasi.

Holmes forsømte dog ikke nogen lejlighed til at fortælle frit opfundne historier om hvordan, at Edison kunne redde milliarder af patienters liv, og derfor også var en stor succes i en række lande udenfor USA – blandt andet på slagmarkerne i Afghanistan. I 2014, hvor hun var indehaver af 18 amerikanske og 66 udenlandske patenter samt havde opnået samarbejdsaftaler med blandt andre det prestigefulde Cleveland Clinic, sundheds- og sygeforsikringsselskaberne Capital Blue Cross og AmeriHealth Cariatas om at benytte Theranos teknologi, rangerede store medier som for eksempel Forbes og Fortune hende højt på deres lister over de vigtigste og mest indflydelsesrige erhvervsfolk og entreprenører.

Og selv om der trods alt gennem årene lejlighedsvist kom spredte advarsler fra patienter og it-eksperter sammen med røde flag fra tidligere ansatte i Theranos, blev de konsekvent overhørte. Det var først, da John Carreyrou i 2015 offentliggjorde en række artikler om, at firmaet efter godt ti år i branchen så småt begyndte at vakle, at hun fik de første sagsanlæg samt sundhedsmyndighedernes kritiske blik på sig. For så i foråret 2018 endelig af den føderale anklagemyndighed at blive officielt anklaget for svindel og bedrageri. Inden de føderale politimyndigheder gik ind i sagen, havde hun forsøgt at true Carreyrou og Wall Street til tavshed ved hjælp af nogle af USA’s mest aggressive advokater samt politisk pression. Af artiklerne fremgik blandt andet, at Theranos benyttede almindelig kommercielle maskiner til blodanalyser, at blodprøver ofte blev opbevaret forkert og derfor gav falske negative - samt at Holmes helt bevidst løj, handlede mod bedre viden og i øvrigt brugte alle midler for at undertrykke sandheden.

Carreyrou baserer "Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup" på virksomhedsdokumenter, interne mails, whistleblowerrapporter, hundredvis af interviews med tidligere ansatte og eksperter udenfor Theranos. Beretninger, analyser og vidnesbyrd fulde af detaljer om det systematiske og bevidste bedrageri bag Theranos mure, som medførte tusindvis af falsk negative blodprøver blandt den godt en million blodprøver, som patienter i Californien og Arizona nåede at få taget.

At det er en journalist som Carreyrous, der ene mand fik afsløret, at teknologien bag Silicon Valley-darlingens opfindelse ifølge eksperter var på niveau med, hvad en elev i ottende klasse måtte kunne forventes at præstere, og ikke ’den mest vigtige ting som menneskeheden nogensinde havde skabt’, som hun yndede at erklære, når store medier satte hende på forsiderne, er tankevækkende.

Men at en ovenikøbet høj profileret svindler ved hjælp af velsmurte løgne, trusler, fantasi, nepotisme og en kultur i Silicon Valley kan komme så langt og i så mange år indenfor medico-industrien med en så afgørende vigtig diagnostisk teknologi som korrekt blodprøvetagning, uden at der er fremvist nogen form for evidens for teknologiens virkning og uden at blive afsløret, er decideret skræmmende.  

Ifølge Wall Street Journal arbejdes der nu på en filmatisering af Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup med Jennifer Lawrence i rollen som  Elizabeth Holmes.

 

John Carreyrou: Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup”

Kan købes på Saxo.dk for 239,95 kroner

Like eller del denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
  Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Ebbe Fisher - generelt 
  Mads Moltsen - gastrologi
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os

Redaktionen

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
  Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Ebbe Fisher - generelt 
  Mads Moltsen - gastrologi
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os