Niels Illum.

Overlæge: Medicinrådet har taget den rigtige beslutning om Spinraza

Medicinrådets nye anbefaling om SMA-behandlingen Spinraza vækker tilfredshed på Odense Universitetshospitals Børneafdeling.

I den nye anbefaling er en mindre gruppe SMA type 2 patienter blevet inkluderet. Ud fra de kriterier, Medicinrådet har vedtaget, kan behandlingen gives til SMA type 2 børn med sygdomsdebut før de er fyldt to år, og de må højst have haft sygdommen i fire år. I alt betyder det formentlig, at yderligere 10-12 børn vil kunne få behandlingen, og det er ifølge Niels Ove Illum passende i forhold til den videnskabelige evidens.

”Det er den mest rigtige beslutning, der endnu er taget omkring Spinraza, og jeg er tilfreds. Nu er det veldokumenteret, at der ikke er en effekt ved børn, når de har haft sygdommen i fire år, og det passer fint med min egen erfaring,” fortæller Niels Ove Illum.

Fremtiden i forhold til Spinraza er tidlig behandling af SMA type 1 og 2 børn, mener han.

”Det er der, vi ser den største effekt, og selv om det er forståeligt, at der er forældre, der er frustrerede, så er det er en anden sag. Jeg synes ikke, at det er rimeligt, at man skal give en behandling til børn, når der ikke er dokumenteret effekt,” siger Niels Illum, som mener, at debatten om Medicinrådets behandling af Spinraza er blevet forplumret af vrede, og han mener, at det skyldes, at prisberegningen er blevet tillagt mere vægt i debatten, end den har fyldt i Medicinrådets vurdering.

”Medicinrådets anbefalinger skal ikke afgøres af, hvem der råber højest. Jeg er ikke i tvivl om, at evidensen er det vigtigste for Medicinrådet, og jeg mener, at de har truffet den rette beslutning,” siger Niels Illum.

 

Tags: Spinraza, spinal muskelatrofi

Like eller del denne artikel