Blodtryksmedicin kædes igen sammen med kræft

250.000 danskere tager en bestemt medicin mod forhøjet blodtryk, som viser en sammenhæng med modermærkekræft, viser ny forskning. Lægemiddelstyrelsen maner til ro: ”Risikoen for at få modermærkekræft er samlet set forsat meget lav, og det kan være langt mere risikabelt at stoppe med behandlingen af forhøjet blodtryk,” siger overlæge i styrelsen.

Det er danske forskere, som i dag får offentliggjort de nye opsigtsvækkende resultater i det videnskabelige tidsskrift JAMA Internal Medicine.

De samme forskere fik i december publiceret forskning, som viste, at længere tids brug af hydrochlorthiazid øger risikoen for at få den særlige kræftform pladecellekræft i huden med op til syv gange. Forskerne har også tidligere vist, at midlet øger risikoen for læbekræft.

Nu tyder ny forskning altså på, at der også er en sammenhæng mellem to mindre hyppige former for modermærkekræft og flere års brug af hydrochlorthiazid.

Den nye forskning er et såkaldt case-kontrolstudie, hvor sygdomsårsager er undersøgt ved at sammenligne en gruppe af syge personer med en kontrolgruppe af raske. Undersøgelsen viser, at de personer, der havde modermærkekræft, oftere også var i behandling med hydrochlorthiazid end kontrolgruppen, som ikke havde modermærkekræft. Mere specifikt konkluderer studiet, at personer, der er i behandling med hydrochlorthiazid, oftere end kontrolgruppen af raske havde to typer af ondartet modermærkekræft, nemlig typerne lentigo og nodulære melanom.

Modermærkekræft rammer omkring 2.200 danskere om året, og heraf udgør lentigo og nodulær melanom tilsammen kun omkring 10 pct. Selv om tallene viser en fordoblet risiko for nodulære melanomer og omkring 60 pct. forøget risiko for lentigo melanomer er risikoen for at blive syg altså stadig lille, og det er omkring tre danskere, der hvert år får enten nodulære eller lentigo melanomer på grund af den blodtrykssænkende medicin.

Konklusionen gælder kun for hydrochlorthiazid. Det gælder ikke for andre typer vandrivende medicin som f.eks. thiazidproduktet Centyl.

Lægemiddelstyrelsen har allerede rejst et advarselsflag hos kollegerne i Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), der er ved at undersøge lægemidlet nærmere. Lægemiddelstyrelsen har nu sendt den nye forskning til EU’s bivirkningskomité (PRAC), der vil inddrage det i deres igangværende evaluering af sikkerheden ved hydroclorthiazid. Evalueringen forventes at ligge klar senere i 2018.

Lægemiddelstyrelsen mener dog ikke, at den nye forskning påviser en endegyldig sammenhæng mellem hydrochlorthiazid og modermærkekræft.

”Selv om studiet giver mistanke om en mulig sammenhæng mellem blodtrykssænkende medicin og modermærkekræft, er det vigtigt, at patienter i behandling for forhøjet blodtryk ikke stopper behandlingen. Risikoen for at få modermærkekræft er samlet set forsat meget lav, og det kan være langt mere risikabelt at stoppe med behandlingen af forhøjet blodtryk,” siger overlæge i Lægemiddelstyrelsen Doris Stenver, som også er dansk medlem af PRAC, til Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

 

Lægemiddelstyrelsens anbefalinger til patienter, der får hydrochlorthiazid:

  • Hvis du er velbehandlet, skal du ikke stoppe eller ændre din behandling med hydrochlorthiazid
  • Du skal ikke stoppe din behandling uden at tale med din læge
  • Er du bekymret for eventuelle hudforandringer, bør du kontakte din læge

     

Præparater med hydrochlorthiazid kan ses på Pro.medicin HER.

 

Fakta:

Om hydrochlorthiazid

Hydrochlorthiazid er et hyppigt brugt lægemiddel mod forhøjet blodtryk, som typisk bruges i kombination med andre blodtrykssænkende lægemidler. Midlet blev også tidligere brugt mod ophobning af væske (ødem) og hjerteproblemer.

Det er alene lægemidler, der indeholder stoffet hydrochlorthiazid, som er fundet at øge risikoen for kræft. Visse andre lægemidler indeholder ”hydrochlor”, som ikke er kemisk beslægtet med hydrochlorthiazid og ikke øger risikoen for hudkræft.

Sollys giver skader

Når hydrochlorthiazid er kræftfremkaldende, skyldes det, at hydrochlorthiazid hører til gruppen af lægemidler med såkaldt fotosensibiliserende effekt. Det betyder, at hydrochlorthiazid forstærker de skadelige effekter af sollys i huden og i læberne, og det kan øge risikoen for hudkræft.

 

Tags: Kræft, blodtryksmedicin

Like eller del denne artikel