27-årigs dødsønske rammer ned i lovforslag

En ung muskelsvindsramt kvinde på 27 år ønsker at få stoppet sin respirator, men det ønsker ingen læger at gøre.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Kvindens ønske om at dø rammer lige ned i et nyt lovforlag, som regeringen er kommet med, og som der er bred opbakning til i Folketinget. Regeringen vil med lovforslaget forbedre syge patienters medbestemmelse over, hvornår en behandling skal stoppes. Lovforslaget er nu i høring.

Ifølge Sundhedsministeriets hjemmeside indeholder lovforslaget bl.a. mulighed for, at patienter kan kræve en respirator slukketDet skal være muligt for en patient på et informeret grundlag at kræve en allerede påbegyndt livsnødvendig behandling stoppet, selvom det betyder, at patienten dør lige bag efter. Det kan f.eks. være, at patienten ønsker, at der skal slukkes for vedkommendes respirator. Og sundhedspersonalet skal kunne handle på dette ønske uden at frygte anklager om manddrab, hedder det på hjemmesiden.

Pensioneret overlæge Svend Lings, der er en del af det lille netværk Læger for Aktiv Dødshjælp, er ifølge Kristeligt Dagblad forarget over, at kvinden ikke kan få hjælp. Svend Lings er sigtet af politiet og har mistet sin autorisation, efter at han offentligt har fortalt om at have hjulpet mindst 10 mennesker med at dø. Han mener, at den unge kvindes sag udstiller lægers berøringsangst over for uhelbredeligt syges ønsker om at stoppe behandlingen og dø.

"For mig virker det meget groft og arrogant, at en voksen og velbegavet ung kvindes klare ønske om at dø bare bliver ignoreret og slået hen af hospitalet," siger Svend Lings.

Svend Lings har derfor på den unge kvindes opfordring hjulpet med at skrive en klage over forløbet til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Den 27-årig kvinde, som ifølge Kristeligt Dagblad ønsker at være anonym, sagde for over to år siden noget modvilligt ja til at komme i respirator. Lige siden har hun fortrudt sin beslutning.

"Dengang havde jeg en kæreste, som havde meget svært ved at forholde sig til, hvis jeg ikke skulle være her mere. Men jeg har fortrudt lige siden, at jeg sagde ja," siger kvinden til avisen.

"Jeg har talt sammen, at flere end 230 forskellige mennesker har set mig nøgen de seneste måneder. Sidst, jeg gerne ville til Jylland, kunne jeg ikke få det koordineret med hjemmehjælpen, som skulle hjælpe mig med toiletbesøg. I stedet fik jeg at vide, jeg bare kunne tage en ble på. Det er et liv, der passer meget dårligt med at være en forfængelig og perfektionistisk pige på 27 år," siger hun.

Kvinden mener, at hun oprindeligt blev stillet i udsigt af lægerne, at hun altid kunne frasige sig respiratoren, hvis hun en dag ikke længere fandt livet værd at leve. Det var en vægtig grund til, at hun dengang sagde ja. Men det løfte kan hun ikke længere finde nogen i sundhedsvæsenet, der vil efterleve.

 

Tags: aktiv dødshjælp, Svend Lings

Like eller del denne artikel