PR-ture på statens regning

KOMMENTAR: Når professor Peter Gøtzsche rejser verden rundt, er det i høj grad for at promovere sine egne bøger. Imidlertid betales hans rejseudgifter af det offentlige. Og der går ingen indtægter den anden vej.

En af Danmarks mest berejste læger er professor Peter Gøtzsche. Han er konstant på farten og ofte for at tale om sine egne bøger og de budskaber, han sender med dem – men flyudgifter og andre transportudgifter er betalt af den finanslovsbevilling, som årligt gives til Det Nordiske Cochrane Center, hvor han er direktør.

Inden for de seneste tre år har han været mindst fem steder i USA, fire-fem steder i Canada, fem i Australien, foruden at han har været på ophold i Irland, Indien, Tyskland, Spanien, Grækenland og mange andre steder. 

Peter Gøtzsche er en af dansk forsknings mest internationalt kendte og citerede profiler, der – som vi har dokumenteret i en tidligere artikel – i årevis har anvendt skatteydernes penge på at promovere salget af de bøger, han har skrevet som privatperson. Alle indtægter er gået til ham selv, og har samlet set indbragt ham forfatterhonorarer på skønsmæssigt mindst en halv mio. kr., men mere sandsynligt over en mio. kr.

På rejserne til oversøiske lande rejser Peter Gøtzsche ofte på business class eller 1. klasse. Det tillader Rigshospitalets regler ganske vist ikke. Men Gøtzsche har en lægeerklæring, han kan henvise til, og som angiveligt handler om en reumatologisk lidelse.

Når Rigshospitalet har betalt for rejser, der også vedrører hans bøger, er det, fordi Peter Gøtzsche tilsyneladende ikke har fortalt hele sandheden om, hvad de handlede om. En af de ture, hvor det er tydeligt, at det primære formål med rejsen er promovering af hans egne bøger, gik i 2015 til Australien. Her turnerede han landet rundt og nåede bl.a. til Adelaide, Melbourne, Sydney og Brisbane. Han var bortrejst – på fuld løn – fra 7. til 21. februar, i alt 15 dage, plus at han tilbragte en ekstra dag i Dubai. Om sin turne rundt i Australien skriver han selv til Rigshospitalets ledelse, at det handler om ’møder med mine kollegaer i Cochrane-samarbejdet’, og at han skulle ’undervise på universiteter i fem byer’.

Sagen er imidlertid, at turen ifølge det australske Cochrane Centers referat ikke alene var foranlediget af hans bøger, men også havde til formål at tale ud fra dem. (link til referatet her: http://australia.cochrane.org/news/road-peter-gotzsche)

Her hedder det om baggrunden for invitationen af Gøtzsche, at ”The Director of the Nordic Cochrane Centre undertook the one-off lecture tour at the behest of one of his readers, whose 19 year old son committed suicide. The grieving father wrote to Peter asking him to come to Australia to raise awareness of the profound public health issues canvassed in his latest book, Deadly Medicines and Organised Crime: How Big Pharma Has Corrupted Healthcare.”

At Peter Gøtzsche på turen rundt i Australien ikke kun skulle undervise, og at hans præsentationer ikke kun var for hans kollegaer, dokumenteres også af hans rejseanmodning til Nordisk Cochrane Center. Her er hans forskellige oplæg nøje kategoriseret. Således drejede seks af dem sig om ’crime’, syv om ’psychiatry’ og et om ’mammo’. Altså meget lig titlerne på hans seneste tre bøger:  ’Deadly medicine and organised crime’, ’Deadly psychiatry and organised denial’ samt ’Mammography Screening: truth, lies and controversy’.

Selv udtaler Peter Gøtzsche sig i Australien om sin turne således: “… I wanted to ensure people know more about the lethal harms these drugs can cause. They need to be better informed about the treatments they’re being prescribed. This is what I came to Australia to talk about and it's what I found people wanted to hear more about.”

Ifølge Cochrane-referatet fra turen benyttede den danske læge også lejligheden til at tale med adskillige store medier i Australien om temaerne i sine bøger. Undervejs blev han fulgt af et kamerahold fra Danmark og forklarede australierne herom: “There is a real interest in my book back home in Denmark. … I wrote the book in English and translated it into Danish. It’s now being translated into another 12 languages and I’ve been approached by over 30 TV crews around the world for interviews or documentaries about the urgent issues it raises and aims to address.”

Rejsen til Australien foregik på business class med flyselskabet Emirates. Flyet fra København til Adelaide via Dubai retur kostede 27.626 kr. (http://sundhedspolitisktidsskrift.dk/filer/PG/PG-rejseomkostninger-diverse.pdf)  Dertil skal lægges yderligere mindst 4.000 kr. for at flyve indenrigs i Australien. Gøtzsche spørger Rigshospitalet, om det med business class kan godkendes, hvortil svaret lyder: ’Det er OK, du har dispensation af helbredsmæssige grunde til denne rejse. Jeg gør opmærksom på, at rejsen skal bestilles via Rigshospitalets rejsekontor.’ Svaret kommer fra Jannik Hilsted, der på det tidspunkt var lægelig direktør på Rigshospitalet og dermed øverste ansvarlige for Cochrane-regnskaberne. Det sidste bemærkning fra Hilsted respekterer Gøtzsche i øvrigt ikke, idet Cochrane bestiller rejsen.

Og Australiens-turen har også omkostninger for Peter Gøtzsche herhjemme – som Rigshospitalet betaler af finanslovsbevillingen. For tur-retur fra hans hjem i Rungsted og til lufthavnen i Kastrup sender han en regning for 200 kilometers kørsel i egen bil, svarende til 410 kr. Det forstår regnskabskontoret på Rigshospitalet imidlertid ikke, da afstanden mellem Rungsted og Kastrup kun er 50 kilometer. Men forklaringen til regnskabskontoret lyder efterfølgende fra Gøtzsche, at han blev kørt af en chauffør: ’Hjem til Kastrup, frem og tilbage, 2 x, med chauffør, dvs. 50 km. x 4 = 200 km. Jeg tør ikke bruge tog, når jeg rejser med fly, det er for upålideligt.’ . Men det accepterer Rigshospitalet ikke.

Flere rejser

Blandt Peter Gøtzsches øvrige rejseaktiviteter i disse år, som også primært handler om hans bøger, men betales af det offentlige, er bl.a. ture til Irland, London og Aarhus. Her ser det ud som følger:

Irland

8. oktober 2013 er Peter Gøtzsche i Irland. Formålet bekendtgøres som værende: ’Deadly Medicines and Organised Crime’. Alle udgifter afholdes via finanslovsbevillingen til Cochrane.

Aarhus

4. marts 2014 kl. 17 holder Peter Gøtzsche et foredrag for Jyllands-Postens læsere i Den Gamle By. Det handler om: ’Dødelig medicin og organiseret kriminalitet.’ Cochrane betaler alle transportomkostninger fra Gøtzsches bopæl i Rungsted til Aarhus Hovedbanegård. Han rejser på 1. klasse og bliver i Aarhus en dag.

London

30. april 2014 er Peter Gøtzsche i London for bl.a. at holde et foredrag om sin bog. Til Rigshospitalet oplyser han, at han er til ’arbejdsmøde’ med David Healy og Dee Mangin, om vort forskningssamarbejde om antidepressiva.’ Alt betales af Rigshospitalet.

Like eller del denne artikel