Privat hjemmeside for offentlige midler

Domænet til hjemmesiden deadlymedicines.dk betales af det offentlige. Også selv om det tilhører professor Peter Gøtzsche og bruges til at understøtte hans budskaber formuleret i private bøger.

Hjemmesiden handler om Peter Gøtzsche, hans bøger og andre aktiviteter i relation hertil, lige som den er platform for hans egen blog. Det er også ham, der ejer domænet. Alligevel får Gøtzsche alle udgifter til hjemmesiden betalt af Rigshospitalet.

Peter Gøtzsche er en af dansk forsknings mest internationalt kendte og citerede profiler, der – som vi har dokumenteret i andre artikler – i årevis har anvendt skatteydernes penge på at promovere salget af de bøger, han har skrevet som privatperson. Alle indtægter er gået ubeskåret til ham selv, og har samlet set indbragt ham forfatterhonorarer på skønsmæssigt mindst en halv mio. kr., men mere sandsynligt over en mio. kr.

”Denne hjemmeside er ikke en privat sag. Det drejer sig i høj grad om vores forskning og er særdeles relevant for mit arbejde..”

At hjemmesiden deadlymedicines.dk er privat, lægger Peter Gøtzsche ikke skjul på. Under punktet ’About’ hedder det: ’This is the homepage of Professor Peter C Gøtzsche, Director of The Nordic Cochrane Centre.’ Ikke desto mindre beder Gøtzsche om godtgørelse for en udgift til oprettelse af domænet på 168 kr.

Beløbet er beskedent, og det er et blandt mange små-beløb, som Peter Gøtzsche forlanger, at Rigshospitalet skal betale, alt fra søm til ophængning af diplomer, wienerbrød og parkeringsbøder, som Cochrane-direktøren kæmper en hård kamp for at få betalt af skatteydernes penge, selvom p-bøder er personlige og aldrig må betales af en arbejdsgiver.

Modsætter sig betaling

I første omgang modsætter Rigshospitalets ansvarlige sig at betale. Således skriver en assistent til Gøtzsche: ’Jeg er blevet orienteret fra Direktionen om, at RH ikke vil dække denne udgift, da den omhandler din bog,’ hvorefter hun forlanger, at pengene bliver betalt tilbage. Det gør de dog ikke. For derefter beder Peter Gøtzsche om et møde med den ansvarlige lægelige direktør, på det tidspunkt Jannik Hilsted, og andre fra regnskabsafdelingen.

Efter mødet skriver Gøtzsche til Hilsted, at han modsætter sig tilbagebetalingen vedr. hjemmesiden deadlymedicines.dk: ’Denne hjemmeside er ikke en privat sag. Det drejer sig i høj grad om vores forskning og er særdeles relevant for mit arbejde. Den er meget ny, og jeg har ikke haft tid til at lægge så meget op på den endnu, men der er allerede en del om psykiatri, som vi forsker meget i (jeg har tre ph.d. studerende som forsker i psykiatriske lægemidler), og jeg har mere på vej. Det er tanken at denne hjemmeside skal være en åben kommunikationsplatform for vores forskning og interaktioner med andre…’ skriver han. Den forklaring tages tilsyneladende ad notam på Rigshospitalet.

Den dag i dag handler hjemmesiden dog stadig stort set om Peter Gøtzsches egne bøger og andre aktiviteter han selv arrangerer og tjener penge på. 

Like eller del denne artikel