Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Tidligere ledende overlæge i Silkeborg, Ulrich Fredberg, giver ikke meget for den nye helhedsplan for Silkeborg Sygehus. Sygehuset har været igennem en historisk stor nedskæring og er ikke til at kende igen, mener han.

Administrationen og Kühnau manipulerer igen borgerne og regionsrådsmedlemmerne

Debat

Ulrich Fredberg
Overlæge, tidligere ledende overlæge ved Diagnostisk Center i Silkeborg
tidligere medlem af regionsrådet i Midtjylland 
fra 2018 til januar 2024
 

Regionsrådet i Region Midtjylland har netop vedtaget en ny helhedsplan for Silkeborg Sygehus. Der skal investeres 78 millioner kroner i ombygning og nybyggeri, og ifølge pressemeddelelsen skal helhedsplanen "skabe rammerne for gode, planlagte patientforløb og effektive arbejdsgange på hospitalet". For den tidligere ledende overlæge i Silkeborg Ulrich Fredberg er det tomme ord. "Kald det hvad det er: Det er naturligvis en forsat planlagt afvikling og ikke en ”udvikling”, skriver han i denne kronik.

Anders Kühnau har tidligere i et læserbrev påpeget, at ”administrationen vil fjerne den ene funktion efter den anden på sygehuset i Silkeborg”. Regionsrådsformand Anders Kühnau har imidlertid hver gang tilsluttet sig dette og kun bøjet lidt af, hvis presset blev for stort fra borgerne, pressen og de regionspolitikere, der kunne gennemskue konsekvenserne.

Hver gang har administrationen og Ander Kühnau forsøgt at få den langvarige, planlagte administrative afvikling af Regionshospitalet Silkeborg til at se ud som en ”udvikling”, hvor nogle politikere har fulgt regionsrådsformanden i uvidenhed eller i håb om, at der faldt udvalgsposter af.

Den historisk største nedskæring af Regionshospitalet Silkeborg, der har været landets første officielle udviklingshospital med landets eneste Universitetsklinik for Innovative Patientforløb, er netop overstået.

Man har primært fjernet al selvstændig ledelse, som er flyttet til Viborg (medicin, røntgen, hjertesygdomme og spredt ledelsen på tre forskellige afdelinger), hvorved sygehuset er omdannet til en satellitfunktion af Viborg. Samtidig er en betydelige del af de akutte patienter flyttet til primært Gødstrup, men også Aarhus og Horsens, så planen om to ”supersygehuse” er kommet betydelig tættere på.

Herved har man opløst det succesrige Diagnostisk Center, der var en fusion af medicinsk afdeling med alle ni specialer og røntgen, som har udviklet så mange hensigtsmæssige patientforløb, at fagfolk er kommet til fra store dele af Europa (og Japan). 

Man har reduceret Intensivafdelingen til 4,5 senge, trods Sundhedsstyrelsen har anbefalet mindst 6 intensivsenge for at opretholde kvaliteten.

Man har fjernet alle de medicinske senge, skønt man ikke har sikret et alternativ, så de akutte fra Silkeborg nu placeres på forskellige andre sygehuse og afdelinger afhængig af, hvor der er plads. Man har i besparelsen kalkuleret med, at 14 procent af de gamle og svageste akutte patienter fra Silkeborg ikke følger med til Viborg, men bliver hjemme i egen senge. Samtidig har man fjernet de prisbelønnede forløb som Flexible indlæggelser, Subakutte ambulante speciallæge vurdering i stedet for akut indlæggelse, Sammedagsudredning af akutte patienter, Hvilestole i stedet for senge ved akut indlagte (hvorved 40 procent akut indlagte kunne sendes hjem efter få timer) m.m., der kunne have sparet regionen for et større tre-cifret millionbeløb hvert år.

Man har fjernet hovedparten af lægeuddannelsen, der flere gange er kåret til landets bedste, og som tiltrak mange ansøgere uden for regionen.

Man har fjernet muligheden for forsat at opfylde Sundhedsstyrelsens krav til mange af de specialiserede reumatologiske funktioner i Silkeborg, som derfor må fjernes fra sygehuset.

Man har reduceret ortopædkirurgien til et fem-døgnsafsnit, hvor der ikke er ortopædkirurgiske speciallæger til stede om aftenen og natten til at håndtere komplikationerne hos de nyopererede patienter. På trods af, at ortopædkirurgerne udviklede sammedagshofter og opererede 10-12 procent af samtlige hofter/knæ i landet.

Regionsrådet vedtog enstemmigt, at der skulle ortopædkirurgisk kompetence i dagtid til Akutklinikken i Silkeborg, så man ikke skulle bruge en hel dag på at få undersøgt en brækket lillefinger, og at gavlbyggeriet efter 15 års forsinkelse skulle færdiggøres for 78 millioner. Begge dele forkastede administrationen med Anders Kühnaus støtte, og fik et flertal i regionsrådet til at acceptere dette pga. en stærkt subjektiv information fra administrationen.

En "helhedsplan" uden kritiske røster

I forsøget på at få denne afvikling af sygehuset til at ligne en ”udvikling” fremhæver Anders Kühnau følgende seks punkter i hans ”helhedsplan”, hvor al kritik er skåret væk: 

  1. ”Man samler de medicinske klinikker og etablerer fælles behandlingspladser.” 

Dette er imidlertid slet ikke korrekt. Man forringer muligheden ved at lave Sammedagsudredninger for multisyge, kræftpatienter og uafklarede ved at reducere medicinsk afdeling til fem (mod tidligere ni) specialer, ved at flytte røntgenledelsen til Viborg og ved at fjerne hjertelægerne fra medicinsk afdeling og flytte dem til hjerteafdelingen i Viborg.

  1. ”Man udbygger (rutine)operationerne”, men flytter de mere avancerede til Aarhus, da Silkeborg ikke længere må lave disse pga. manglende speciallægevagt. Man kan fremover kun lave det samme som på privathospitalerne (der givet langt højere løn). Kunne det give udfordringer i rekrutteringen? 

  2. ”Man vil  lave et samlet rygcenter”, men det er allerede samlet i samme bygning i dag med et fortræffeligt samarbejde mellem rygmedicinere, rygkirurger og fysioterapeuter, som næppe er set bedre i hele landet.

  3. ”Man vil flytte rundt på blodprøver, blodbank og lægevagt på en hensigtsmæssig måde”, hvilket ikke ændrer noget væsentligt i fagligheden eller rekrutteringsmuligheder.

  4. ”Man vil ”optimere bygningsanvendelse”, hvor man ”gennemtænker placering og sammenhæng af funktioner”, som ikke er ret meget andet end varm luft. Trods man aflyser færdiggørelsen af gavlbyggeriet, skriver man: ”det er et større puslespil at skabe mere areal til trængte funktioner.”

  5. ”Man vil give en nødvendig opdatering af bygningsmassen i forhold til bygningernes tilstand”. Silkeborg har i mange år været det mest forfaldne sygehus i Region Midtjylland, hvad regionens opgørelse dokumenterer. Trods dette er der i Investeringsplan 2019-2027 for regionens sygehuse afsat tre-cifrede millionbeløb til alle akutsygehusene, mens der hvert år ud for Silkeborg står 0 (nul!) kroner, hvad Anders Kühnau anbefalede og argumenterede for. De nu ”afsatte 10-15 millioner” rækker som en skrædder i helvede og dækker ikke meget mere end en gang højtryksvask af de mugne mure, hvad også tidligere er sket, når kritikken voksede.

Region Midtjylland har gennemført omfattende nedskæringer og afviklinger med begrundelse i et beregnet underskud på ca. 240 millioner kroner. Senere viste det sig, at underskuddet kun var på 11 millioner kroner, men besparelserne blev alligevel fastholdt og gennemført. De 240 millioner kroner i besparelser blev gennemført under dække af den sædvanlige Kühnau-retorik, hvor det blev kaldt en "udbygning".

En uvildig økonomisk ekspertgruppe (HBS economics), der laver økonomiske beregninger for blandt andre Christiansborg pillede den regionale administrative spareplan for Silkeborg fra hinanden og fandt, at alle beregninger faldt ud til at overdrive værdien af de foreslåede besparelser, hvilket er en pænere måde at skrive "manipulerende” på. I dag viser det sig, at der næppe har været besparelser ved de massive nedskæringer i Silkeborg – tværtimod? Vi kan ikke præcis få det oplyst, men det får ingen konsekvenser for den administrative topledelse.

Massiv protest fra førende eksperter

Der har i den nuværende regionsrådsformands tid været et stort antal ophobede møgsager i Region Midtjylland. Møgsager, som desværre forsætter og forsøges talt ned ved at lukke munden på regionspolitikerne, der druknes i administrationens subjektive informationer uden mulighed for at gennemskue konsekvenserne af de administrative forslag.

Dette trods en massiv protest blandt landets førende eksperter gennem de seneste år, som fx:

Sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen udtalte på en konference på Christiansborg d 16.11.2023: “Sådan redder vi sundhedsvæsenet”: “Silkeborg Hospital har været 10 år forud for sin tid og været med til at tegne fremtidens hospital. De har vist, hvordan man med succes kan samarbejde på tværs af sektorer og understøtte de praktiserende læger og det nære sundhedsvæsen”. 

Dagens Medicin tildelte sygehuset Den Gyldne Skalpel med chefredaktør Nicolai Döllners begrundelse: “For et dristigt, stædigt og dygtigt skifte væk fra en traditionel hospitalsstruktur til en moderne model, hvor patienternes ideelle forløb er allervigtigst, og hvor modstand og økonomisk afstraffelse er blevet overvundet.”

Direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker udtalte: ”Godt gået Silkeborg. Andre hospitaler bør tage ved lære ad Silkeborg”.

Tidligere direktør i Kræftens Bekæmpelse, sundhedsdirektør i Region Midtjylland og nuværende formand for Etisk Råd Leif Vestergaard Pedersen udtalte: ”Og det er jo meget mærkeligt, at folk fra udlandet er kommet til Silkeborg for at lære nogle ting, og Silkeborg har således været med til at præge sundhedsudviklingen ikke alene i Danmark, men i Norge, Sverige, England og mange andre steder.”

Professor og tidl. formand for Kræftens Bekæmpelse Frede Olesen udtalte: ”Den hypotese, som Silkeborg data rejste, blev aldrig forfulgt pga. forfængelighed, jalousi og modvilje blandt afgørende læger og hævngerrig administrativ adfærd. Det er en kæmpeskandale..”

Chefredaktør Lars Norup (Viborg Stifts Folkeblad) skrev i en leder: ”Vi er alle ført bag lyset. Vågn op politikere” og chefredaktør Kristian Lund (Sundhedspolitisk Tidsskrift) skrev: "Der er brug for en udskiftning i Region Midtjylland. Ansvaret kan denne gang temmelig let entydigt placeres hos Region Midtjyllands topledelse, anført af regionsrådsformanden Anders Kühnau.”

De voldsomme reduktioner på Regionshospitalet Silkeborg, som er et af de mest prisbelønnede hospitaler i Danmark, er indiskutabelt en trussel mod sygehuset fremtid som selvstændigt sygehus.

Kald det hvad det er: Det er naturligvis en forsat planlagt afvikling og ikke en ”udvikling”.

 

 

 

Se helhedsplanen som bilag til sag 22 regionsrådets møde den 18. december på www.dagsorden.rm.dk