Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Et højt BMI og stor omkreds af kvinders talje øger signifikant risikoen for at få KOL og astma.

Fedme hos kvinder kan øge risiko for at få KOL og astma

Fedme er blevet forbundet med en bred vifte af sundhedsproblemer. En ny undersøgelse tyder på, at abdominal fedme målt ved kropsmasseindeks (BMI) og omkreds af taljen blandt kvinder kan resultere i en øget risiko for KOL og astma.

Det viser resultater fra et studie, der for nyligt er offentliggjort i Menopause, som udgives af The North American Menopause Society (NAMS).

Tidligere undersøgelser har vist, at kvinder oplever større nedsættelse af lungefunktion og har en øget risiko for at udvikle KOL end mænd på trods af, at de er mindre eksponeret for røg. Derudover oplever kvindelige rygere sammenlignet med mandlige rygere et hurtigere fald i lungefunktion i alderen mellem 45 og 50 år. Astmaforekomsten og hospitalsindlæggelsesraten på grund af astma er også højere blandt kvinder end blandt mænd. Derfor menes det, at kvindelige hormoner bidrager til den større forekomst af astma hos kvinder.

Fedme har vist sig at påvirke risikoen for de to omtalte lungesygdomme og kan ligeledes føre til et fald i lungefunktionen. Forekomsten af ​​KOL hos personer, der er overvægtige, er signifikant højere end hos normalvægtige. Derudover er overvægtige kvinder mere tilbøjelige til at få astma end mænd, der er overvægtige.

Mere end en million kvinder

Indtil nu har man ikke vidst meget om virkningerne af fedme på KOL og astma hos kvinder før og efter overgangsalderen, men studiet, der er baseret på data indsamlet fra mere end en million kvinder, havde til formål at bestemme effekten af ​​BMI og omkreds af talje set i forhold til KOL- og astmaudvikling hos kvinder før og efter overgangsalderen.

Forskerne konkluderede, at uanset hvilken menopausestatus, kvinderne havde, øgede et højt BMI og omkredsen af kvindernes talje signifikant risikoen for at få KOL og astma. Desuden, jo højere BMI og omkreds af talje, desto større risiko.

Derudover blev undervægt også identificeret som en risikofaktor for KOL hos postmenopausale kvinder, hvilket tyder på, at kontrol af vægt og opretholdelse af en sund kropsform kan hjælpe med at forhindre KOL og astma hos kvinder.

”Denne undersøgelse fremhæver endnu en skadelig effekt af fedme og abdominal fedt hos kvinder og identificerede specifikt, at kvinder med et højt BMI og/eller omkreds af talje har en større risiko for at udvikle KOL og astma. Udover at undgå tobaksbrug kan det at opretholde en sund kropsvægt hjælpe med at reducere forekomsten af ​​KOL og astma hos kvinder,” udtalte Dr. Stephanie Faubion, medicinsk direktør hos NAMS.

overvægt

Del artikler