Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

”Det er vigtigt at understrege, at vores resultater ikke er en opfordring til at indtage høje doser af vitamin D eksempelvis igennem kosttilskud,” siger professor Anders Hviid.

Danske forskere: Coronasmittede med lavt D-vitamin-niveau havde alvorligere COVID-19-forløb

Risikoen for et mere alvorligt forløb af COVID-19 var i begyndelsen af epidemien dobbelt så stor hos corona-smittede med D-vitaminmangel som hos andre smittede.

Det viser et forskningsprojekt fra Statens Serum Institut, der har undersøgt sammenhængen mellem D-vitamin niveau og COVID-19 sværhedsgrad hos smittede.

Studiet er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

Forskere fra Statens Serum Institut og Harvard University i USA har nu ved brug af blodprøver opbevaret i Danmarks Nationale Biobank, COVID-19 overvågningsdata fra SSI og det danske Landspatientregister undersøgt, om D-vitaminniveauet blandt corona-smittede var associeret med sværhedsgraden af COVID-19. Forskerne klassificerede sværhedsgraden som "ikke indlagt", "indlagt, men ikke på intensiv afdeling", "indlagt på intensiv afdeling" og "død".

Blandt personer testet positive for corona i foråret 2020 havde i alt 447 en blodprøve i Danmarks Nationale Biobank, som kunne anvendes til at måle D-vitaminniveau. Sammen med blandt andet oplysninger fra Landspatientregisteret fandt forskergruppen frem til, at 126 af disse 447 personer ikke blev indlagt i forbindelse med smitten. 205 blev indlagt, men ikke kom på intensiv afdeling. 34 blev indlagt på intensiv afdeling, og 82 døde indenfor 30 dage efter smitte. Da forskerne analyserede disse data nærmere, blev det tydeligt, at et lavt vitamin D-niveau var forbundet med en højere risiko for et mere alvorligt COVID-19 forløb. Risikoen for et mere alvorligt forløb af COVID-19 blandt smittede med D-vitaminmangel var således dobbelt så stor som hos smittede med højere niveauer af vitamin D.

”Det er vigtigt at understrege, at vores resultater ikke er en opfordring til at indtage høje doser af vitamin D eksempelvis igennem kosttilskud,” siger professor Anders Hviid, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

”Vores resultater understøtter, at vi skal sørge for at have optimale vitamin D-niveauer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, hverken mere eller mindre,” fortsætter han.

Personer der deltog i studiet blev smittet i starten af epidemien, det vil sige i en periode hvor en anden corona variant dominerede end nu, og hvor der endnu ikke var mulighed for at blive COVID-19 vaccineret.

Risikoen for smitte

Forskere har længe debatteret om, hvorvidt D-vitamin kan beskytte mod infektioner, heriblandt også COVID-19.

Allerede tidligt i epidemien var der flere hastegennemførte studier, som gav indikationer i retning af, at D-vitaminet styrkede kroppens immunforsvar mod smitte med coronavirus. Det gjaldt blandt andet et studie, der blev offentliggjort i det amerikanske lægetidsskrift JAMA i september 2020.

Det fik salget af D-vitamin til at sige markant. Ifølge Danmark Radio havde onlinebutikken Helsebixen firedoblet salget. 

Kræftens Bekæmpelse advarede imidlertid om risiko for overdosering, hvis man »booster« kroppens depoter med for store mængder D-vitamin i pilleform. Ved daglig indtagelse af så store mængder risikerer man bivirkninger som mavesmerter, opkastning, hovedpine, dehydrering og hjerterytmeforstyrrelser. D-vitamin er imidlertid ikke muligt at overdosere fra naturlige kilder. Den vigtigste naturlige kilde til D-vitamin er solen. Men også især fed fisk og i et vist omfang kød og æg indeholder D-vitamin.

I december 2020 skar en britisk ekspertgruppe igennem og sagde , at der var »utilstrækkelig evidens« for, at en forøget indtagelse af D-vitamin mindskede risikoen for at få COVID-19. Briterne havde gennemgået samtlige seriøse studier, der så nærmere på koblingen mellem D-vitamin og COVID-19.

 

 

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har følgende anbefalinger omkring forebyggende tilskud af D-vitamin

 

10 µg D-vitamin dagligt fra oktober til april anbefales til

Børn over 4 år
Voksne, som ikke tilhører nedenstående grupper

 

10 µg D-vitamin hele året

10 µg D-vitamin dagligt hele året anbefales til:

 • Børn 0-4 år (D-dråber)
 • Gravide og kvinder, der ammer
 • Børn og voksne med mørk hud
 • Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
 • Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys

 

20 µg D-vitamin og 800-1000 mg calcium hele året

20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium anbefales hele året til:

 • Personer over 70 år
 • Beboere på plejecentre
 • Personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder

 

Øvre sikker grænse

EU’s Scientific Committee on Food har fastlagt en øvre sikker grænse for dagligt indtag, som er:

 • 25 µg for spædbørn fra 0 - 6 måneder
 • 50 µg for børn fra 6 måneder - 10 år og
 • 100 µg for børn fra 11 år samt voksne, inkl. gravide og kvinder, der ammer
Del artikler