Medicinrådet vil gerne inddrage klimaaftryk i vurdering af lægemidler
Medicinrådet vurderer i dag lægemidler ud fra deres kliniske effekt og pris, men måske kan klima- og miljøaftryk snart blive en ekstra faktor.
Ifølge det nye Center for Forskning i Bæredygtig Medicin ved SDU står sundhedssektoren for seks procent af de nationale CO2-udslip, og hele 25 procent af den andel kommer fra lægemidler. Men fremstilling af medicin, transport og bortskaffelse belaster ikke kun klimaet, men også miljøet. For eksempel kan rester af lægemiddelstoffer havne i spildevand og slam fra rensningsanlæg og have skadelig effekt.
På mødet den 27. november 2024 drøftede medlemmerne af Meidcinrådet, hvordan lægemidlers klima- og miljøaftryk kan inddrages i vurderinger af nye medicinske behandlinger.
Diskussionen tog udgangspunkt i et notat udarbejdet af en arbejdsgruppe i Medicinrådets sekretariat med hjælp fra sundhedsøkonom og medlem af Medicinrådet, Dorte Gyrd-Hansen. I notatet undersøges det, hvordan lægemidlers miljø- og klimaaftryk vil kunne indgå i Medicinrådets vurderinger og prioriteringer af lægemidler.
Det sker i forlængelse af eksisterende initiativer fra Danske Regioner og Amgros. Danske Regioner har tidligere sat fokus på behovet for en grønnere sundhedssektor og har lanceret flere initiativer for at mindske CO2-udledningen fra hospitaler og indkøb. Amgros, der står for indkøb af lægemidler til det danske sundhedsvæsen, er ligeledes begyndt at stille krav til leverandører om at reducere klimabelastningen. Ambitionen hos Amgros er, de allerede fra 2026 vil stille bæredygtighedskriterier i 40 procent af de EU-udbud, de laver, og som ikke er Medicinrådsudbud. Det vil de løbende øge, så de i 2030 vil stille bæredygtighedskriterier i 75 procent af disse EU-udbud.
Ekstra parameter?
Notatet til Medicinrådet beskriver en række tiltag, der kan medvirke til at fremme arbejdet med mere klima- og miljøvenlig medicin i Danmark. Et centralt punkt er, hvordan lægemidlers klima- og miljøaftryk kan indgå i Medicinrådets rapporter og vurderinger og eventuelt kan tilføjes som en ekstra parameter i rådets beslutninger.
Sekretariatets notat peger dog på flere udfordringer. En af de største er mangel på ensartede standarder for, hvordan klimaaftryk måles på tværs af produkter. For eksempel findes der endnu ingen internationalt vedtagne retningslinjer, men EU er på vej med nye lovkrav. De kommende EU-regler forventes at stille krav til bæredygtighed i lægemiddelproduktionen og kan dermed give et vigtigt skub i den rigtige retning.
På mødet gjorde Medicinrådet det klart, at de gerne vil være med i det videre arbejde og løbende holdes opdateret om de tiltag, der bliver sat i gang. Det fremadrettede arbejde med at fremme brugen af mere klima- og miljøvenlig medicin i Danmark vil blandt andet ske i samarbejde med Danske Regioner, Amgros og Lægemiddelindustriforeningen.