Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

”Vi kommer ikke til at have et psykiatrihospital med en selvstændig ledelse i Region Hovedstaden, når vi er færdige med sammenlægningen af psykiatri og somatik. Den nuværende struktur bliver nedlagt,” siger Jens Gordon Clausen, som er regionsdirektør i Region Hovedstaden. 

Region Hovedstaden vil nedlægge den selvstændige psykiatriledelse

Det forberedende arbejde til en sammenlægning af sammenlægning af psykiatri og somatik er allerede godt i gang i Region Hovedstaden, som blandt andet vil nedlægge den selvstændige ledelse på psykiatriområdet. 

Midt i november præsenterede sundhedsminister Sophie Løhde (V) aftalen om den nye sundhedsreform. Aftalen indeholder blandt andet en beslutning om, at behandlingen af psykiatriske og somatiske sygdomme skal ligestilles. Et emne, der i forvejen havde delt vandene blandt psykiaterne, fordi nogle ser klare fordele ved en sammenlægning af psykiatri og somatik, mens andre er bekymrede for at tabe mange års velopbygget samarbejde på det psykiatriske område. 

I Region Hovedstaden er de allerede gået i gang med at planlægge sammenlægningen og har lagt sig fast på, at sammenlægningen kommer til at indeholde et af de elementer, som en del psykiatere var bekymrede for: nemlig nedlæggelse af en selvstændig psykiatriledelse.

”Vi kommer ikke til at have et psykiatrihospital med en selvstændig ledelse i Region Hovedstaden, når vi er færdige med sammenlægningen af psykiatri og somatik. Den nuværende struktur bliver nedlagt,” siger Jens Gordon Clausen, som er regionsdirektør i Region Hovedstaden. 

”I stedet kommer vi til at integrere psykiatrien på de somatiske hospitaler, så det bliver helhedsorienterede hospitaler omkring patienterne. Det vil sige, at alle direktionerne på hospitalerne skal have psykiatrikompetencer i deres ledelsesstruktur.” 

Region Hovedstaden har allerede taget hul på den organisatoriske sammenlægning, for 9. december blev det offentliggjort, at Eva Zeuthen Bentsen – psykiatridirektør i Region Hovedstaden – fra 1. april 2025 fratræder sin stilling for at blive hospitalsdirektør på Nordsjællands Hospital. Som en konsekvens af sammenlægningen mellem psykiatri og somatik genopslås stillingen ikke, men i stedet bliver de to vicedirektører – Ida Hageman og Lone Bjørklund – fra 1. april konstitueret som hospitalsdirektører med Ida Hageman som ordførende direktør. 

Ingen fysisk sammenlægning

Der vil i første omgang blive tale om en organisatorisk sammenlægning af psykiatri og somatik i Region Hovedstaden, for en fysisk sammenlægning er ikke en mulighed alle steder. For eksempel ikke ved Psykiatrisk Center Ballerup, som ikke bor sammen med et somatisk hospital. 

”Vi er i gang med at finde ud af, hvordan vi skal opdele de psykiatriske centre og lægge dem sammen med de somatiske hospitaler. Så må man i de nye samlede somatisk-psykiatriske hositalsenheder begynde at finde ud af, hvordan patientforløbene skal være, og hvordan de fysiske rammer skal se ud. Men her og nu er det en organisatorisk sammenlægning, for en ændring af de fysiske rammer vil kræve rigtig mange anlægsinvesteringer, og de penge har vi ikke,” siger Jens Gordon Clausen.

Faglige miljøer skal bevares

Han understreger, at en sammenlægning af psykiatri og somatik skal ske samtidig med, at man tager hensyn til det eksisterende arbejde på det psykiatriske område.

”Det er meget vigtigt for os, at vi bevarer en stærk faglig ledelse på psykiatriområdet, så de kan passe på det faglige miljø og den faglige udvikling på det psykiatriske område. Det gælder blandt andet inden for arbejdet med 10-års plan for psykiatrien og anbefalingerne for øget sikkerhed, der nu skal implementeres på tværs af en række hospitaler. For vi må ikke bevæge os baglæns med hensyn til den faglige udvikling inden for psykiatrien,” siger han.

Samtidig med sammenlægningen af psykiatri og somatik kører der også en anden proces i Region Hovedstaden, hvor regionen skal fusioneres med Region Sjælland til den nye region Østdanmark. 

”Derfor skal sammenlægningen af psykiatri og somatik også give mening i den nye Region Østdanmark og ske i samarbejde med vores kolleger i Region Sjælland. Det er en kæmpestor opgave at køre de to processer samtidig, og derfor er vi også ret hurtigt gået i gang med den organisatoriske sammenlægning af psykiatri og somatik,” siger Jens Gordon Clausen.

Sundhedsministeren skal holde løfte

Jens Drachmann Bukh – cheflæge på Psykiatrisk Center Ballerup i Region Hovedstaden – er en af de psykiatere, der før præsentationen af sundhedsreformen var bekymret for sammenlægningen af psykiatri og somatik. Han er udmærket klar over, at koncernledelsen i regionen allerede er i gang med at planlægge en organisationsændring, der får stor indflydelse på hans dagligdag i Ballerup.

I den kommende proces med implementering af sundhedsreformen vil han derfor holde sundhedsministeren op på, at hun i debatten op til den nye sundhedsreform har lovet, at ændringerne i sundhedsreformen generelt ville føre til en styrkelse af psykiatrien.

”Jeg forventer, at vi (psykiatrien, red.) i fremtiden får en styrket position fagligt og ledelsesmæssigt. Vi vil bruge sundhedsministerens udmeldinger som en målestok, så når vi nu skal i gang med at lave ændringer i organiseringen, må vi holde det op imod, om vi bevæger os i den rigtige retning og opnår en styrkelse af psykiatrien,” siger Jens Drachmann Bukh. 

Ny region er vigtigst

Set med Jens Drachmann Bukhs øjne er det vigtigt, at der i den kommende proces bliver taget hensyn til flere elementer.

”Vi vil gerne stadig kunne arbejde med fælles faglige retningslinjer. Vi skal ikke have små faglige miljøer, der bevæger sig i hver sin retning, for så får vi problemer med de samlede patientforløb. Sådan var det nogle steder, før vi fik de psykiatriske hospitaler, og det skal vi ikke tilbage til,” siger han.

Samtidig lægger han stor vægt på, at Region Hovedstadens kommende fusion med Region Sjælland er tænkt ind i sammenlægningen af psykiatri og somatik. 

”Vi skal passe på, at sammenlægningen af psykiatri og somatik ikke kommer til at stå i vejen for fusionen af de to regioner. Organisatorisk sammenlægning af psykiatri og somatik kan gøre forløbene smidigere for den gruppe patienter, hvor samtidig behandling af svær psykisk og fysisk lidelse er relevant, men fusionen af regionerne får betydning for en større gruppe patienter, som får glæde af et mere sammenhængende og ensartet behandlingstilbud i hele Østdanmark,” siger Jens Drachmann Bukh.

Han mener derfor, at fusionen bliver en endnu større og endnu vigtigere opgave end sammenlægningen af psykiatri og somatik.

”Min bekymring er, at opsplitning i psykiatrien kan gøre, at det kan blive sværere at lave denne fusion, når man ikke længere har to psykiatriske hospitaler, der skal fusionere, men flere psykiatriske afdelinger, der er spredt på flere hospitaler.”

 

Tilføjelse: 16. december meddelte Region Sjælland, at Jens Drachmann Bukh bliver ny lægefaglig vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland pr. 1. marts, når Søren Rask Bredkjær går på pension.

 

 

Planen for sammenlægningen

  • 3. december godkendte forretningsudvalget den overordnede plan for den kommende sammenlægning af psykiatri og somatik.

  • 5. december drøftede det regionale medarbejderudvalg (RMU) den overordnede plan for den kommende sammenlægning og kommer med input til det videre arbejde.

  • 28. januar 2025 bliver forretningsudvalget forelagt administrationens tidsplan for det forberedende arbejde med sammenlægningen af somatik og psykiatri.

  • I midten af 2025 indgår regeringen en mere konkret aftale med regionerne om sammenlægningen.  

  • Forretningsudvalget vil på baggrund af aftalen mellem regeringen og regionerne blive forelagt en mere konkret plan til godkendelse.

  • Den 1. januar 2026 træder den organisatoriske sammenlægning forventeligt i kraft.