
Poul Henning Krog, der både arbejder i psykiatrien og fungerer som præst i pinsekirken, laver en dæmonuddrivelse på en kvinde, han tror er psykisk syg. Kvinden er dog TV 2-journalist og muldvarp. Foto fra video: TV2
Læge stopper efter kritik af dobbeltrolle i psykiatrien
Efter kritik af sin rolle som både læge og præst har Poul Henning Krog, 65, nu forladt sin stilling på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg. Han medvirker i TV 2’s dokumentar ´Gud er din læge´, hvor hans dobbeltrolle bliver belyst og diskuteret.
Krog indrømmer i en mail til TV2, at han sidste år begik en fejl, da han tog en samtale som præst med Anette Bøtter, som han havde behandlet som læge på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg. Han understreger, at han efterfølgende har været meget bevidst om at holde sine roller adskilt.
Ifølge Region Syddanmark fratrådte han sin stilling den 16. oktober 2024 efter en gensidig aftale.
Anette Bøtter, en tidligere patient på psykiatrisk afdeling, tog sit eget liv i 2023 efter en længere periode med svær psykisk sygdom. Kort før sin død modtog hun et besøg i sit hjem af Poul Henning Krog, der deltog som præst fra Pinsekirken sammen med to andre fra samme menighed. Besøget fandt sted efter, at hun var udskrevet, og var ikke relateret til hans lægegerning, men familien stiller spørgsmål ved, om det har påvirket hendes mentale tilstand negativt.
Anette Bøtters børn, Anders og Mette Bøtter, kritiserer, at deres mor under sin sygdom blev udsat for religiøse påvirkninger både på hospitalet og efterfølgende. De beskriver, hvordan deres mor kort før sin død fik et stærkt fokus på en bog, hun modtog fra Krog under besøget. Familien mener, at disse begivenheder kan have forværret hendes tilstand.
Eksperter: Etisk og fagligt problematisk
Professor i psykiatri Poul Videbech og lektor i sundhedsret Kent Kristensen kritiserer overfor TV2 at Poul Henning Krog blandede sin religiøse rolle ind i kontakten med en tidligere patient. Videbech kalder det "uetisk og misbrug af ens ansættelsesforhold på det pågældende sygehus" og advarer om, at religiøs indflydelse på psykisk sårbare patienter kan forværre deres tilstand.
Region Syddanmark oplyser til TV2, at de har klare forventninger om, at medarbejdere adskiller religion og medicinsk behandling. Regionen understreger også, at de har fokus på, at besøg fra udefrakommende ikke må skade patienters behandling.