"Jeg har talt med læger i Irland, England og Skotland, som har fulgt lanceringen af den her reform, og de vil bruge den danske satsning som løftestang til forandringer i deres sundhedsvæsner. Det er et stort og innovativt nybrud, som regeringen skal have ros for,” siger Mogens Vestergaard.
Eneste læge i Strukturkommissionen: Sundhedsreformen er en kærlighedserklæring til almen praksis
Mogens Vestergaard sad med som eneste praktiserende læge i Sundhedsstrukturkommissionen. Han kan ikke forstå, når flere kommentarer kalder regeringens udspil til ny sundhedsreform for en dårlig nyhed for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
Han glæder sig over, hvad han betegner som en anerkendelse og en udvikling af det nære sundhedsvæsen.
”Vi overværer et historisk opgør med den omvendte omsorgslov, hvor områder i Danmark med flest sundhedsfaglige opgaver har færrest sundhedsfaglige ressourcer. Og det vækker international opmærksomhed: Jeg har talt med læger i Irland, England og Skotland, som har fulgt lanceringen af den her reform, og de vil bruge den danske satsning som løftestang til forandringer i deres sundhedsvæsner. Det er et stort og innovativt nybrud, som regeringen skal have ros for.”
Med så flotte roser følger dog også ris.
Mogens Vestergaard fortæller, at han gerne havde set et større islæt af det, som forfatterne bag Sundhedsstrukturkommissionens rapport kaldte model 1, og som var Mogens Vestergaards foretrukne. Her er flere sundhedsopgaver samlet under den samme myndighed. Helt konkret foreslog kommissionen at nedlægge regionerne og etablere 8-10 såkaldte sundheds- og omsorgsregioner, som ledes af folkevalgte politikere.
I de foreslåede sundhedsråd mangler der for Mogens Vestergaard noget driftsmæssig og faglig muskel, som var til stede i den model, kommissionen havde skitseret:
”De nye sundhedsråd ser spændende ud og de bliver krumtappen for det lokale sundhedsvæsen med et klart populationsansvar. Det er godt tænkt at give kommunerne medindflydelse og stemmeret for de har vigtige kompetencer og lokalt kendskab. Jeg synes blot, at det er vigtigt at man får etableret en stærk driftsorganisation under sundhedsrådene. Politikerne skal udstikke den overordnede strategiske retning, men selve driften bør varetages af kompetente faglige ledere, som har grundlæggende kendskab til den kliniske hverdag og kan motivere og lede medarbejder gennem forandringsprocessen, skabe tværsektorielt samarbejde og sikre, at der er balance mellem opgaver, kapacitet og kompetencer,” siger Mogens Vestergaard.
Et tydeligt islæt af kommissionens arbejde
Medicinsk Tidsskrift: Mange tanker fra Sundhedsstrukturkommissionen blev hurtigt lagt ned. Og det blev vel en ’model 4’, vi endte med. Er jeres vandmærke tydeligt nok i den her rapport?
”Ja, absolut. Man har gjort det, en regering skal. De har læst rapporten grundigt og taget mange forslag med. Noget har de lavet om og nogle steder har de tilføjet noget nyt – sådan skal en politisk proces være. Men jeg kan genkende rigtig meget af vores rapport i det endelige reformforslag,” siger Mogens Vestergaard.
Tidligere PLO-direktør Jonatan Schloss har kaldt sundhedsreform-udspillet et hak i tuden til PLO. Hvad tænker du om det som kommissionens praktiserende læge? Er du tryg ved det produkt, du har været med til at hjælpe til verden?
”Jeg kan slet ikke forstå, at nogen kalder denne reform for en dårlig nyhed for PLO. Regeringen har nærmest lavet en kærlighedserklæring til almen praksis. Der er tale om en udviklingsdagsorden hvor regeringen vil investere massivt i vores kompetencer og kerneværdier. Langt de fleste erfarne speciallæger i almen medicin er medlem af PLO, som er en organisation med detaljeret kendskab til branchen. Jeg er sikker på, at PLO kommer til at stå meget centralt, når ideerne skal føres ud i livet, og når der skal laves økonomiske aftaler- Det er rigtigt, at sundhedsrådene kan benytte sig af andre klinikformer, men vi er som praktiserende læger ikke bange for at blive konkurrenceudsatte, så længe at konkurrencen er fair.”
Faktisk finder Mogens Vestergaard det vigtigt, at borgerne kan få en læge, som de selv har valgt.
”Vi skal løbende evaluere, hvilke kliniktyper der er mest effektive, leverer bedst kvalitet og højst patienttilfredshed. Denne viden har sundhedsrådene brug for, når de skal sammensætte det bedst mulige almenmedicinske tilbud. Det er også rigtigt, at Sundhedsstyrelsen skal udarbejde en opgavebeskrivelse, der beskriver, hvad de forskellige parter skal løse. Men den afklaring vil komme os til gode. Jeg tror, vi ser ind i en spændende fremtid, hvor PLO naturligvis skal orientere sig på ny og være åbne over for nye innovative løsninger. Men jeg er fuldstændig tryg,” siger den praktiserende læge.
Fra svært til spændende
Mogens Vestergaard har yderområderne som et af sine centrale faglige hjertebørn og forskningsområder. Han leder projektet Deep End, som handler om at styrke almen praksis i de mest belastede områder. Derfor glæder han sig også over de differentierede normtal, der optræder centralt i SVM-regeringens reformforslag, og som skal skabe et incitament for praktiserende læger til at bevæge sig mod provinsen.
”At have mange patienter med komplekse problemstillinger går fra at være svært til at være spændende med det her forslag. Udbrændthed blandt praktiserende læger opstår, når man ikke har tid eller kompetencer til at løse sine opgaver tilstrækkeligt. Med sundhedsreformen får sundhedsrådene mulighed for at skabe attraktive arbejdspladser med gode uddannelsesmuligheder i områder med særlige udfordringer," siger Mogens Vestergaard.
Han lægger op til, at man skaber stillinger, hvor nogle arbejdsopgaver kan løses digitalt og dermed give mulighed for en fleksibel arbejdsdag og at arbejde under transport.
"Det er alt sammen noget, der også vil tiltale yngre læger. Jeg siger ikke, at det er en ’magic bullet’, der vil løse alt. Men det er vigtige redskaber. Jeg er sikker på at mange yngre læge vil finde arbejdet i yderområderne meningsfuldt, når vi får det skruet sammen, så man kan opretholde en god work-life- balance.”