Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Vi har i DCS for længst vedtaget stramme habilitetskrav, så vi som selskab kan stå på mål for vores anbefalinger - også dem som vedrører Ivabradin," siger Jens Flensted Lassen. 

Hjertelægernes faglige selskab forsvarer behandlingsvejledning efter TV2-dokumentar

Hjertelægernes faglige selskab, Dansk Cardiologisk Selskab (DCS), forsvarer behandlingsvejledning og brugen af lægemidlet Ivabradin efter kritisk TV2-dokumentar.

Efter TV2-dokumentaren ´Læger til salg´, der satte fokus på mulige interessekonflikter mellem medicinalindustrien og lægeverdenen, forsikrer formanden for Dansk Cardiologisk Selskab (DCS), Jens Flensted Lassen, i en pressemeddelelse om, at de danske behandlingsvejledninger for lægemidlet Ivabradin er troværdige og kan følges. Dokumentaren fremlagde oplysninger om, at den tidligere formand for European Society of Cardiology (ESC), Kim Fox, skulle have modtaget op mod en halv milliard kroner fra medicinalfirmaet Servier, der producerer Ivabradin. Fox havde anbefalet lægemidlet i ESC’s retningslinjer.

Trods dokumentarens alvorlige påstande understreger Jens Flensted Lassen, at der ikke er grund til bekymring i Danmark. Han oplyser, at DCS har revurderet de danske guidelines på området for at være sikre på, at patienter kan fortsætte i eventuel behandling med Ivabradin, og her er meldingen, at det kan de roligt gøre. Lægemidlet er derfor fortsat en del af den danske behandlingsvejledning og kan anvendes i de tilfælde, hvor det er relevant.

"Det er meget tydeligt i vores anbefalinger, hvornår Ivabradin er indiceret, og vores udmelding i dag til kolleger og patienter, der benytter Ivabradin, er, at følger man de anbefalinger, som er i de danske vejledninger for brug af lægemidlet, er man fuldt ud dækket af den evidens, som findes på området," siger han. 

Selvom Ivabradin ikke har en central rolle i de danske retningslinjer, er det en mulighed for patienter med hjertekramper og hjertesvigt, når andre behandlingsmuligheder er afprøvede, og hvis patienterne samtidigt ikke har risiko for bivirkninger ved brug af lægemidlet. 

Jens Flensted oplyser, at det klart fremgår af vejledningerne, at lægemidlet ikke sikrer længere overlevelse, men kan give lidt færre hospitalsindlæggelser ved brug. 

DCS: Vi har høje habilitetskrav

Dansk Cardiologisk Selskab skriver i pressemeddelelsen, at de tager klart afstand fra det, der fremlægges i udsendelsen om lægemidlet Ivabradin i relation til Kim Fox, som var formand for European Society of Cardiology i 2006-2008. Jens Flensted Lassen fortæller, at sagen om Ivabradin formentlig langt fra er den eneste af sin slags i verden, men at den samtidig har sit udspring for 15 år siden. I den mellemliggende periode er der blevet strammet op med habilitets- og transparenskrav inden for området, på globalt og europæisk plan såvel som i Danmark:

"Dokumentaren rammer lige ned i en diskussion om samarbejde med industrien, dobbeltroller, habilitet i forhold til rådgivning og lægeetik. Det er noget, som vi dagligt arbejder med for at sikre, at man kan have tillid til vores rådgivning og de arbejdsgrupper, som laver vores nationale behandlingsvejledninger til patienter med hjertesygdom. Vi har i DCS for længst vedtaget stramme habilitetskrav, så vi som selskab kan stå på mål for vores anbefalinger - også dem som vedrører Ivabradin," siger Jens Flensted Lassen. 

DCS har desuden indført yderligere krav for personer, der besidder tillidsposter eller er formænd for arbejdsgrupper. "Det handler om transparens og om vores troværdighed, og derfor er det et centralt fokusområde for selskabet," siger han.

Danske retningslinjer opdateres årligt

 Ifølge Jens Flensted Lassen bør man hverken som patient med hjertesygdom eller som læge længere være bekymret for, at lægemidler, hvor evidensen for brugen af lægemidlet er fedtet ind i interessekonflikter, forbliver en del af de danske guidelines. 

Med de nuværende regler om transparens er det usandsynligt, at nogen med så klare interessekonflikter som i TV2-dokumentaren vil sidde ved bordet, når der bliver opdateret guidelines, siger han. Det er heller ikke sådan, at DCS blot kopierer de europæiske guidelines på området, og derfor bliver anbefalingerne altid vurderet nøje. 

Det gælder både, når ESC laver nye anbefalinger, som DCS skal tage stilling til, og årligt, når DCS opdaterer de danske vejledninger for at se, om der eventuelt er kommet nye lægemidler på markedet, eller om evidensen for de allerede eksisterende har ændret sig. 

"ESC skal dække hele Europa fra syd til nord, og det kan medføre, at ESC’s anbefalinger ikke altid passer direkte ind i danske forhold. Derudover er det kernen i dansk kardiologi, at vi opdaterer de nationale behandlingsvejledninger (NBV) hvert eneste år – også for at se, om der er kommet noget kritik af det, som vi har anbefalet tidligere. Derfor kan jeg også godt sige, at vi kan stå på mål for vores behandlingsvejledninger, og at vi selvfølgelige tager afstand fra det, som er kommet frem i dokumentaren," siger Jens Flensted Lassen. 

Dansk Cardiologisk Selskab har sendt en meddelelse ud til deres medlemmer for at sikre, at de står til rådighed, hvis patienter eller læger har spørgsmål efter dokumentarens afsløringer.

 

Del artikler