Inger Brødsgaard hilser de kommende ADHD-retningslinjer fra Medicinrådet velkommen.
Medicinrådet i aktion: Ensartet ADHD-behandling skal sikres med ny vejledning
Efter flere års fravær af nationale retningslinjer for behandling af ADHD blandt voksne tager Medicinrådet nu fat. Med en beslutning om at udarbejde en ny vejledning for ADHD-medicin til både børn, unge og voksne sættes der fokus på at sikre ensartet behandling i hele landet. Baggrunden er den eksplosive stigning i antallet af voksne med ADHD og de store regionale forskelle i behandlingen.
I årevis har der ikke været en national klinisk retningslinje for udredning og behandling af voksne med ADHD på trods af, at antallet af voksne med ADHD nærmest eksploderer.
Det ændres nu, og onsdag besluttede Medicinrådet at udarbejde en behandlingsvejledning for ADHD-medicin til både børn, unge og voksne. Det sker efter forslag fra Dansk Psykiatrisk Selskab, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab og Danske Multidisciplinære Psykiatri Grupper.
ADHD-behandling foregår i dag både i psykiatrien og almen praksis. Fra 2025 skal Medicinrådet stå for vejledningen af almen praktiserende læger om udskrivning af tilskudsmedicin, og det gør en vejledning på dette område endnu mere aktuel, siger forperson for Medicinrådet, Jørgen Schøler Kristensen.
"Der er fortsat store regionale forskelle i behandlingen af ADHD, og antallet af patienter er steget markant. Derfor er det et vigtigt område at tage fat på for Medicinrådet. En opdateret behandlingsvejledning for ADHD vil bidrage til, at patienterne kan få en ensartet behandling af høj kvalitet, uanset hvor de bor," siger han.
Den seneste behandlingsvejledning på området er udarbejdet af Medicinrådets forgænger RADS (Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin) i 2016. Siden da er forbruget af medicin til behandling af ADHD steget markant, og der er fortsat for store regionale forskelle.
Fra 2016 til 2023 er antallet af personer, som har modtaget en recept på ADHD-medicin steget fra ca. 45.000 til næsten 110.000 personer svarende til, at cirka to procent af befolkningen bliver behandlet med ADHD-medicin. Medicinudgifterne for regionerne nåede op på 447 millioner kroner i 2023.
Jørgen Schøler Kristensen understreger, at den kommende behandlingsvejledning skal følges op med en målrettet indsats i regionerne for at implementere anbefalingerne hos både hospitalspsykiatri, praktiserende psykiatere og almen praksis. Herudover er det afgørende, at regionerne følger op med data, som kan vise, om Medicinrådets behandlingsvejledning bliver efterlevet i praksis.
Medicinrådet vil nu nedsætte et fagudvalg for ADHD, og derefter går arbejdet med behandlingsvejledningen i gang.
Retningslinjer fra flere sider
Sundhedsstyrelsen lavede tidligere kliniske retningslinjer (NKR) for en række sygdomme, herunder ADHD. Men besparelser satte arbejdet i stå. Den seneste NKR for udredning og behandling af voksne med ADHD er fra 2015, og styrelsen stemplede den "ikke-gældende" sidste år, fordi litteratursøgningen og den faglige vurdering af anbefalingerne var forældet. NKR for for børn og unge er fra 2021.
Sundhedsstyrelsen fik dog midler fra 10-års planen for psykiatri til at opdatere den kliniske retningslinje for voksne og har derfor nedsat en arbejdsgruppe, som skal udarbejde den. Seneste melding fra Sundhedsstyrelsen er, at den kommer i april 2025.
For knap et år siden udgav Danske Multidisciplinære Psykiatri Grupper (DMPG) en retningslinje for udredning af ADHD hos voksne i hospitalsregi. DMPG, som er inspireret af kræftområdets multidisciplinære cancergrupper, er finansieret af psykiatriens 10-årsplan. I denne første retningslinje fra DMPG understreges det, at man fremover har planer om at udvide retningslinjen til også at dække den private sektor, herunder praktiserende psykiatere, og ikke kun hospitalerne.
Der er dermed pludselig en række retningslinjer for behandling af ADHD på vej. Det hilses dog velkomment af Inger Brødsgaard, psykiater og projektleder på DMPG’erne.
"DMPG er meget glad for, at Medicinrådet går i gang med arbejdet. Vi har selv været med til at udarbejde indstilling," siger hun.
Allerede nu er der koordinering mellem Sundhedsstyrelsen og DMPG, oplyser hun.
"Det har vi også til hensigt at gøre med de behandlingsvejledninger, Medicinrådet kommer med," siger hun.