Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

”At være mor til en søn, der har haft psoriasis siden fødslen, må nok være noget af det tætteste, man som udenforstående kan komme, på at opleve, hvor forfærdelig en sygdom psoriasis kan være," siger Liselott Blixt.

Blixt er ny landsformand for patientforening: Sundhedsreform skyder forbi, hvis den ikke får taget hånd om uhyrlige ventetider

Liselott Blixt, tidligere sundhedsordfører og mangeårigt medlem af Folketinget, er blevet valgt som ny landsformand for Psoriasisforeningen, som repræsenterer over 200.000 danskere med kroniske hudsygdomme. Personligt har hun også sygdommen tæt på, da hendes søn har lidt af psoriasis siden fødslen.

Som ny patientformand retter hun kritik mod de lange ventetider på op til otte måneder for behandling, især i Region Nordjylland. Hun understreger, at en kommende sundhedsreform bør fokusere på at reducere ventetiderne og forbedre adgangen til behandling uden for hospitalerne.

”Det er på høje tid, at kroniske hudsygdomme bliver taget seriøst på linje med andre kroniske sygdomme i det danske sundhedsvæsen. Og det kræver som minimum, at man anerkender dem som behandlingskrævende og ikke byder psoriasispatienter at vente i månedsvis – over 8 måneder er det tilfældet i Region Nord – på at kunne igangsætte den behandling, som er så vigtig for at få psoriasis i ro. Tager en kommende sundhedsreform ikke hånd om de uhyrlige ventetider på bl.a. hudområdet, skyder den forbi fra start,” siger Liselott Blixt til Psoriasisforeningens hjemmeside. 

De lange ventetider specielt i Region Nordjylland skyldes, at 88.000 borgere skal deles om én hudlæge.

Psoriasisforeningen og den nye formand fremhæver vigtigheden af at få psoriasis under kontrol så hurtigt som muligt. Ubehandlet psoriasis øger risikoen for alvorlige følgesygdomme og kan forkorte livet med op til 10 år.

Psoriasisforeningens direktør, Lars Werner, er begejstret over valget af Liselott Blixt som formand.

”Vi kan ikke få armene ned, nu hvor Liselott har takket ja til at tage skridtet videre og stå i spidsen for psoriasissagen – og timingen kunne ikke være bedre til en formand med en stærk sundhedspolitisk profil, der kan tilføre enestående sundhedspolitisk knowhow og ny drivkraft bag ambitionerne om at sikre flere med psoriasissygdomme tidligere udredning, effektiv behandling og sygdomskontrol,” siger han.

At hun nu kaster sig helhjertet ind i psoriasisområdet, er der en personlig grund til. 

”At være mor til en søn, der har haft psoriasis siden fødslen, må nok være noget af det tætteste, man som udenforstående kan komme, på at opleve, hvor forfærdelig en sygdom psoriasis kan være. Og det ligger mig derfor nært på sinde at få nedbrudt både det tabu og den bagatellisering, kroniske hudsygdomme gennemsyres af – og som er så ødelæggende for at få psoriasis taget seriøst,” siger Liselott Blixt til Psoriasisforeningens hjemmeside. 

Liselott Blixt overtager posten fra Sten Svensson, der ikke ønskede at genopstille.

 

Del artikler