Nyt Hospital Nordsjælland får alligevel et køkken
Selv om Nyt Hospital Nordsjælland er firkløver-formet, har heldet ikke just været med det. Byggeriet har været leveringsdygtig i en stadig strøm af problemsager med enorme forsinkelser og budgetoverskridelser. I dag kom der dog gode nyheder.
Det 90 millioner kroner dyre køkken, som for over 10 år siden blev sparet væk på grund af de første budgetoverskridelser, kommer nu alligevel. Eller rettere - der kommer et modtagekøkken, som man senere ville udbygge til et produktionskøkken til 90 millioner kroner. Omprojekteringen koster 12 millioner kroner, som finansieres med en omprioritering inden for den eksisterende budgetramme.
"Det har hele tiden været et meget stort ønske, at det nye hospital i Hillerød selvfølgelig skulle have mulighed for selv at producere mad, men det har ikke været muligt, fordi vi ikke måtte gå over det budget, som vi havde fra Kvalitetsfonden. Jeg er derfor meget glad for, at det nu er blevet muligt at etablere et køkken, så maden kan tilberedes lokalt og ikke skal transporteres rundt på landevejene. Den idé har jeg aldrig været vild med også af hensyn klimabelastningen," siger Lars Gaardhøj (Soc), formand for Region Hovedstaden.
"Det er en stor og kompleks opgave at bygge et hospital, og når vi arbejder med så stort et projekt over mange år, er der forudsætninger og muligheder, som forandrer sig undervejs. Det er på alle måder en succeshistorie, at køkkenet er lykkedes nu," siger han.
Køkkenet bliver et såkaldt delproduktionskøkken, som har eget bageri. Da kød måske i fremtiden kommer til at være en mindre del af hospitalets kosttilbud af hensyn til klimaaftrykket, har man valgt ikke at etablere en egentlig slagterafdeling.
Efter at køkken-planerne blev skrottet for over 10 år siden, blev det planlagt, at det nye hospital skulle modtage patientforplejning udefra. Men en grundig analyse viser nu, at den løsning vil være betydeligt dyrere at drive end først antaget, og end budgettet tillader.
"Det er lykkedes at finde en måde at bygge køkkenet om, så hospitalet også selv kan producere mad til patienterne i fremtiden," siger Annie Hagel (Ø), formand for den politiske følgegruppe for Nyt Hospital Nordsjælland.
Kortere og færre indlæggelser
Ændringer i patienternes behov har også været med til at gøre køkkenet muligt. Nye analyser viser, at flere patienter er indlagt i kortere tid, samtidig med at hospitalet omlægger til mere sammedagskirurgi og flere ambulante forløb, som betyder, at færre patienter har brug for mad hele døgnet. Det ændrer behovet for køkkenets produktion betydeligt.
En yderligere gevinst ved opgradering af køkkenet er, at det samtidig kan levere kost til kantinekøkkenet for hospitalets personale og besøgende, og man undgår dermed at skulle indgå aftale med en ekstern kantineleverandør.
Nyt Hospital Nordsjælland står til at overskride budgettet med cirka 50 procent og forventes at stå klar i november 2026 – det er en forsinkelse på næsten syv år.
Projektet har været under skærpet tilsyn i Indenrigs- og Sundhedsministeriet siden november 2020.