"Det er ikke en tilkendegivelse af, at regeringen nu er klar til at ændre på momsen. Men havde jeg syntes, det var verdens dårligste idé at gå ind på den bane, så havde jeg ikke sat analysen i gang," siger Jeppe Bruus.
Skatteminister afviser ikke lavere moms på sunde fødevarer
Skatteminister Jeppe Bruus (Soc.) har sat gang i en analyse, der skal vise, hvad det vil koste samfundet at ændre på momsen på sunde fødevarer som frugt og grønt.
Det fortæller han i et ministersvar til Folketinget.
Og til Politiken uddyber han:
"Det er ikke en tilkendegivelse af, at regeringen nu er klar til at ændre på momsen. Men havde jeg syntes, det var verdens dårligste idé at gå ind på den bane, så havde jeg ikke sat analysen i gang."
Ifølge det skriftlige ministersvar baserer den danske momslovgivning sig på fælles EU-momsregler, som findes i momssystemdirektivet. "Det er ikke muligt at momsfritage udvalgte varegrupper som plantebaserede alternativer, men det er muligt at have nedsat sats eller nulsats på visse varer/varegrupper, som er specifikt oplistet i direktivet, herunder bl.a. fødevarer," skiver Jeppe Bruun i svaret.
At det ifølge ministeren ikke er muligt at momsfritage udvalgte varegrupper som plantebaserede alternativer skyldes, at det kan blive anset som statsstøtte.
Men flere lande i Europa har dog allerede en differentieret moms. Politiken skriver, at Tysklands fødevaremoms eksempelvis er på 7 procent, markant lavere end de 19 procent på alkohol. Og momsen på mel til brød, frugt, grønt, mælk og andre basisvarer i Spanien er med 4 procent markant lavere end de 21 procent på mere usunde varer.
Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd (DSK) skriver på LinkedIn, at det er mere end 16 år siden, at DSK efterlyste et opgør med den danske struktur med ens moms og foreslog en forsøgsordning på frugt og grønt. Og at det politisk var et tema i valgkampen forud for folketingsvalget i 2007, hvor sundhedsordførerne fra både Konservative og Venstre ville have undersøgt sund moms på fødevarer.