Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Jeg brænder for at komme i gang. Jeg er bevidst om, at jeg træder ind i en stor og kompleks organisation, hvor der er opgaver nok at tage fat på," siger Lars Dahl Pedersen.

Engang blev han fyret som hospitalsdirektør – nu skal han redde hospitalet i Aalborg

Det bliver den erfarne Lars Dahl Pedersen, som 1. april sætter sig i direktørstolen for Aalborg Universitetshospital, hvor krisen er så dyb, at hospitalet har besluttet at spare sokkerne væk fra medarbejdernes uniformer.

Senest har den gamle kending Per Christiansen – tidligere hospitalsdirektør for Rigshospitalet, regionsdirektør i Region Nordjylland samt hospitalsdirektør på netop Aalborg Universitetshospital - siddet i direktørstolen. Men han var kun kaldt ind som midlertidig vikar, efter at hospitalsdirektør Jens Ole Skov røg ud for fuld musik i september 2023. Baggrunden for fritstillingen af Jens Ole Skov var de store økonomiske udfordringer på Aalborg Universitetshospital, og at ledelsen i regionen ikke længere havde tillid til ham.

I december 2023 blev der vedtaget en spareplan i Region Nordjylland, som betød nedlæggelse af 230 stillinger, og Aalborg Universitetshospital alene skal finde 260 millioner kroner i budgettet. Det er årsagen til, at der nu ikke længere skal tilbydes sokker til medarbejderne på Aalborg Universitetshospital. Noget der, ifølge tal fra Region Nordjylland, kan spare 1,5 millioner kroner om året. 

Det er de vilkår, som Lars Dahl Pedersen har nikket ja til.

Derudover venter der ham også en stor opgave i 2026, når Aalborg Universitetshospital flytter til Hospitalsbyen i Aalborg Øst. Her skal medarbejdere, patienter og avancerede behandlinger på kort tid flytte til en stor arbejdsplads. 

Blev pludselig fyret

Lars Dahl Pedersen blev for alvor kendt i den brede offentlighed, da han og den sygeplejefaglige direktør i 2018 blev fyret med øjeblikkelig virkning fra Hospitalsenhed Midt i Region Midtjylland. Det kom som et chok for de fleste, for de to direktører var velrenommerede og vellidte. Årsagen var officielt uenighed om strategien, men fyringerne var med til at skabe ringe i vandet af utilfredshed blandt sundhedsansatte i regionen, og Lars Dahl Pedersens banemænd, daværende regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen og koncerndirektør Ole Thomsen, er siden selv blevet fyret.

Lars Dahl Pedersen har siden fyringen fået oprejsning og succes i sine nye stillinger. Han har været formand for Dansk Selskab for Ledelse i Sundhedsvæsenet, seniorrådgiver i Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, og senest kommer han fra en stilling som administrerende direktør for privathospitalet Mølholm.  

"Jeg brænder for at komme i gang. Jeg er bevidst om, at jeg træder ind i en stor og kompleks organisation, hvor der er opgaver nok at tage fat på. Et universitetshospital skal sikre alle patienter den bedst mulige behandling inden for de økonomiske rammer, der er givet," siger Lars Dahl Pedersen i en pressemeddelelse.

Lars Dahl Pedersen lægger desuden vægt på, at resultater opnås bedst gennem dialog og samarbejde, og han ser derfor frem til at træde ind på et hospital, der samarbejder meget bredt, siger han.

Regionsdirektøren i Region Nordjylland, Jakob Krogh, ser frem til samarbejdet med den nye hospitalsdirektør. 

"Med Lars får Aalborg Universitetshospital og regionen en meget stærk og kompetent hospitalsdirektør. Lars skal være med til den fortsatte genopretning af hospitalsøkonomien samtidig med, at han skal stå i spidsen for et fagligt fyrtårn af et hospital, der behandler, udvikler, uddanner og forsker," siger Jakob Krogh.  

"Jeg er sikker på, at Lars her kan sikre en god overgang sammen med medarbejdere og ledere. Han kommer som en dygtig og erfaren ledelseskapacitet," siger Jakob Krogh.

Lars Dahl Pedersen er student fra Rødkilde Gymnasium i Vejle, cand.scient.pol. og ph.d. i statskundskab fra Aarhus Universitet. Privat bor han i en mindre landsby tæt på Viborg med sin kone. I fritiden fylder børn, børnebørn samt løb og vandreture.  

Del artikler